Indigo de Souza – Any Shape You Take

Voor wie toe is aan een flinke dosis girlpower, is daar het nieuwe album van Indigo de Souza. Drie jaar na haar debuutalbum, bracht de singer-songwriter uit North-Carolina afgelopen vrijdag haar nieuwste plaat Any Shape You Take uit. En die is ongelofelijk lekker.  

Door: Demi Drost 

Ready, set, go: De Souza zet het begin van de plaat in met 17. Dat bewijst dat de synthesizer officieel zijn herintrede aan het maken is in de hedendaagse muziek. De intro van het nummer is een leuke, enigszins trippy kennismaking met het album, of in ieder geval toch met de alien die in het album huist. De vocal effects worden afgezwakt naarmate het nummer vordert en er een suikerspinroze wolk overtrekt, maar het verliest ze niet volledig.  

Het wordt gevolgd door het zinderende Darker Than Death. Een nummer dat doet mijmeren over wat voorbij is gegaan en dat je meevoert in een rozige bubbel, volledig afgezonderd van de buitenwereld – wat melancholiek in z’n zijn. Om dan nog maar te zwijgen over de switches tussen het hoge, luchtige en het diepe, ongepolijste in Indigo’s stem.  

Pretty Pictures, de vierde track op de plaat, klinkt wat zachter dan zijn voorgangers en zou een lange, bestemmingsloze autorit tegen het einde van de avond sieren. Het begin van Real Pain voert verder mee op deze stroom, tot er in de achtergrond een grimmige gitaar wakker wordt. Zoemend maken een statisch geluid en klanken van echte pijn rond de derde minuut hun entrée. Het blijk een alles overstemmende, hartverscheurende, oorverdovende pijn te zijn, tot er op de climax van deze misère een totale ommezwaai plaatsvindt naar catchy indie-rock. Real Pain is daarmee als het ware een soort shortfilm; een verhaal op zichzelf. 

Late Night Crawler is een fantastische vertolking van de sensatie van een lange, slapeloze nacht. Het daaropvolgende Hold U is bevrijdend en geruststellend tegelijk – niet in de laatste plaats door het zinnetje ‘It’s gonna be alright.’ Kill Me, tenslotteblijkt een knaller van een eindshow. Het is krachtig, ontroerend, meeslepend en met een opbouw waar je ‘u’ tegen zegt. Alles komt eruit als een lange, ongefilterde stream of consciousness en terwijl er halverwege ergens een ruitje barst, blaast het nummer je volledig omver. 

Indigo de Souza creëert met Any Shape You Take een veilige ruimte om te kunnen voelen. Het is een plaat voor iedereen met hartepijn, voor iedereen die een uitlaatklep nodig heeft en voor iedereen die voor even wil verdwalen in een wereld waar de tijd stilstaat. Op deze plaat kan dat, hier mag het. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s