Bilk: ‘Wij zijn geen standaard schreeuwerige punkband’

Midden tussen een lange lijst aanstormende bands die gepland stonden voor Misty Fields stond er een met een fascinerende naam: Bilk. Drie Britse jongens met nog niet veel meer dan een handvol singles en binnenkort een tweede ep op hun naam. Maar met een mooie live reputatie èn torenhoge ambities.

„Headliner op Reading”, flapt bassist Luke Hare er spontaan uit als hij gaat praten over zijn toekomstdromen van het trio. „Of Brixton Academy uitverkopen. Dat is voor mij persoonlijk wel een droom. Maar breek me de bek niet open. Als we gaan praten over wat we graag willen bereiken dan is de lijst eindeloos. Ik kan daar uren over doorgaan. Maar, ik denk zeker dat wij het in ons hebben om die dromen ook waar te maken. 100% zeker. De liedjes zijn er groot genoeg voor.”

Grote heldere ogen achter een in het oogspringende donkere bril staren enthousiast in het beeldscherm. Nee, aan bravoure, energie en ambitie ontbreekt het niet bij de jonge bassist en zijn vrienden zanger-gitarist en de schrijver van de liedjes Sol Abrahams en drummer Harry Gray. De drie hebben elkaar via school leren kennen in de buitenwijken van Essex. Hare vertelt dat zij nu een paar jaar een band vormen en dat het ‘hartstikke goed’ gaat. „We hebben een goede klik met elkaar.”

Op 27 augustus komt de ep Allow It uit met vijf liedjes die allemaal sterk in stijl verschillen. Het klinkt alsof de jongens hun eigen stijl nog moeten vinden en nu van alles uitproberen. „Nee hoor, ik denk dat het juist goed is dat wij onze veelzijdigheid tonen. We hebben een poosje terug ook een akoestische song uitgebracht. En Sol heeft nog een hele landing liedjes in verschillende stijlen liggen. Ik denk dat we goed weten in welke richting we willen gaan. In de toekomst mag je meer rock- en punkliedjes verwachten, maar evengoed een variëteit daaromheen. Definitely!”

Meest opvallende nummer op de nieuwe ep is Stop Pranging Out; een nummer met alleen drums en bas waar Abrahams over rapt. Niet nieuw voor de band die deze truc eerder toepaste in het nummer Can’t Get It Up. De tekst van Stop Pranging Out is gebaseerd op een bezoek aan Amsterdam waar de jongeling flipte op een iets te grote hoeveelheid paddo’s die hij in een keer tot zich nam. De tekst is een mengeling van verbazing over het onaangename gevoel en een smeekbede dat het ophoudt. Typisch Engels verhaal dus van het type toerist waar Amsterdam de buik van vol heeft. Maar dat levert wel een vrolijk en aanstekelijke song op die het goed zal doen bij leeftijdgenoten die zich ook nog interesseren voor puberale experimenten met geestverruimende middelen. Maar hoe komen ze er bij om een liedje te rappen? „Wij zijn allemaal fans van old school hiphop en rappers als Dizzee Rascal en Einemem. En ik weet niet meer goed hoe het is ontstaan, maar het gebeurde gewoon. Ik vind het nu een van de beste tracks op de ep”, vertelt de bassist opgetogen.

Evengoed vind je op de ep een boyband-achtige zoete popsong en de single I Got Knocked out the Same Night England Did dat postpunk-kenmerken heeft. De teksten verraden niet direct een grote diepgang. Hare ziet dat anders. „We zijn geen standaard schreeuwerige punkband die zingt dat ze bij een meisje willen zijn. Wij hebben wat te zeggen.”

Met het nieuwe materiaal in de pocket hoopt de band snel weer live te kunnen gaan spelen. November 2019 stonden ze in Hamburg voor het laatst op een echt podium, vertelt de bassist. Tussendoor speelden de drie wel, maar veelal voor een camera en een persoon achter een mengpaneel, en dat is toch niet hetzelfde. „We kunnen niet wachten. Het wordt complete chaos als we eindelijk weer los mogen.” De band heeft de reputatie met veel enthousiasme te spelen. „Jazeker. We geven dan alles. Onze shows zijn een gekkenhuis: moshpits, stage invasions… Live spelen vinden we hartstikke leuk en het is geweldig dat onze fans daarop reageren en los gaan. Die energie laat ons ook weer beter spelen.”

Jammer dus, dat Nederland door de corona-maatregelen nog even geen kennis kan maken met de drie jongelieden met die eigenaardige bandnaam. Want, wat betekent dat eigenlijk, Bilk? „De vader van Sol is cabby in Londen. En bilk is jargon van taxichauffeurs. Being bilked betekent dat een passagier er na de rit zonder te betalen vandoor is gegaan. Daar komt onze naam vandaan. Het is milk met een b. We vonden dat leuk klinken en het is een opvallende naam.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s