Molly Burman – Fool Me With Flattery

Just because you bought me a drink, doesn’t mean that I owe you a thing’, zingt de 19-jarige Molly Burman zorgeloos op het nummer Debt. Op haar ep neemt ze het op tegen seksisme in het dagelijkse Londense leven. De teksten zijn emanciperend, bijna punk net zoals haar vaders betrokkenheid bij de Sex Pistols, maar Fool Me With Flattery is het debuut van Molly Burman’s vrolijke indiepop.

Molly Burman is een Londense songwriter en zangeres. Met als moeder een zangeres betrokken bij Shane MacGowan van The Pogues en een vader betrokken bij bands zoals de Sex Pistols en Bow Wow Wow, is ze letterlijk geboren in muziek. Vandaar dat ze sinds jongs af aan nummers schrijft en nu net de muziekschool heeft afgerond. Ze maakt muziek met drie van haar schoolgenoten en schrijft over haar leven met alle tienerproblemen die daarbij komen kijken. Molly Burman vertelt in een interview dat ze hoopt dat mensen zichzelf herkennen in haar teksten. Fool Me With Flattery is haar allereerste EP en introduceert hiermee haar dromerige indiepop-sound aan de wereld.

Fool Me With Flattery is gevuld met zorgeloze en zoete melodieën, maar lyrisch gezien ligt dit heel anders. Op het eerste nummer Fool Me With Flattery wordt dit al meteen duidelijk. Vermomd in een zoete laag zingt ze met een zachte stem ‘Don’t belittle me boy, surprisingly my brain works quite well alone‘ en ‘You can’t fool me with flattery‘. Zo keert ze zich tegen het ondermijnende gedrag van sommige mannen.

In Everytime waait er een zomers briesje. De drums zijn groovy en het nummer heeft veel variatie met accordeontonen door het nummer heen en zelfs een ska-onderbreking voor het einde. Op het nummer vertelt ze over haar onzekerheid en de angst dat ze niemand zal vinden die haar leuk genoeg vindt. Op het volgende nummer Slipping blijf je uitwaaien. Deze keer met wat simpelere drums en zweverige gitaartonen en achtergrondzang. Het één na laatste nummer Little Love brengt een verandering in de stemming in de vorm van een ballad. Little love gaat over het verbreken van een relatie met een jongen en het verbergen van hun pijn en emoties.

Het album eindigt met het explosieve Debt, een nummer die je het liefst op repeat zet. Met funky gitaartonen en een zeer dansbare beat is dit het meest vrolijke nummer van de ep. Ook op dit afsluitende nummer vertelt de tekst een verhaal met een harde feministische boodschap. Zo haalt ze uit in het refrein: ‘Just because you bought me a drink, doesn’t mean that I owe you a thing’ en vertelt ze ‘I am not your confidence boost‘.

Met Fool Me With Flattery laat Molly Burman haar schrijfkunsten zien in het schetsen van herkenbare situaties. Hierbij weet ze krachtige feministische teksten te vermommen in een zoete laag en vrolijke melodieën, maar tegelijk de boodschap over te brengen. In de 17 minuten die de ep duurt weet Molly Burman veel boodschappen over te brengen, afkomstig uit een dromerig-klinkende tienerslaapkamer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s