Dawn Brothers – Dusk

Dawn Brothers zat op een gemiddelde van een album per jaar, maar daar bracht corona verandering in. Zat het jonge viertal met de oude zielen dan bij de pakken neer? Welnee, de Rotterdammers pakten instrumenten en opnameapparatuur in een camper en reden naar Zuid-Frankrijk om ver weg van de bewoonde wereld te werken aan een nieuw album. Het resultaat heet Dusk en bevat acht americana-tracks die vier jaar vriendschap en broederschap vertegenwoordigen.  

Behalve het geluid, dat puurder is en meer country-rock bevat dan de eerste drie albums, lijkt er niet veel veranderd, maar schijn bedriegt. Na de opnames van Dusk ontdekte Levi Vis dat al zijn dromen over Dawn Brothers in vervulling zijn gegaan en verliet hij de band om aan een solocarrière te werken. Hij is inmiddels vervangen door Tammo Deuling, een vriend van de band en begenadigd bassist en singer-songwriter. 

Tot zover de veranderingen, maar hoe zit het met Dusk? Welnu, het album is overduidelijk Dawn Brothers. De nummers worden gekenmerkt door fijne harmonieën en prettige tempowisselingen. Met name dat laatste valt direct op tijdens het beluisteren van openingsnummer Junk, dat evengoed op een van de eerdere albums had kunnen staan. En dat geldt welbeschouwd voor veel meer nummers, want naast Junk, dat reeds in 2018 werd geschreven, stammen ook In My Dreams , Hold On To Your Love en So Long uit het verleden, maar vonden ze niet eerder hun weg naar een album.  

Vista Cruiser is van recentere datum. De band werkte er al aan vlak voor de coronacrisis en de lockdown en maakte het af in Frankrijk. Het is een typisch coming-of-agenummer, dat refereert aan episodes uit That ‘70s Show en dan ook een aangename 70’s-vibe heeft. Toss And Turning is ook volledig tot stand gekomen in Frankrijk en de titel lijkt een dubbele betekenis te hebben. De bandleden repeteerden het op onorthodoxe wijze, waarbij elke muzikant telkens een ander instrument bespeelde. Uiteindelijk vonden ze geen enkele take strak genoeg maar toen ze het probeerden in hun gebruikelijke bezetting, werd de opname goed genoeg bevonden voor het album.  

Liefhebbers van het soul- en r&b-geluid van Dawn Brothers zullen mogelijk even moeten slikken van Dusk, maar americanaliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar de invloed van Deuling op het geluid van de band, maar daarover kunnen we nu slechts speculeren, dus laten we ondertussen vooral genieten van dit unieke album in het oeuvre van Dawn Brothers, het laatste met Levi Vis. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s