Wavves – Hideaway

Kijk, zelfs de vier snerpende tikken met drumstokjes om het eerste nummer af te tellen is al een duidelijke mission statement: het is – na het gillen van één twee drie vier – de gedroomde aftrap voor elke punkpopplaat die ook levert wat wordt beloofd.

Thru Hell heet het eerste liedje op de nieuwe van Nathan Williams die zijn platen onder de naam Wavves uitbrengt. En dat laat qua inhoud ook weer niks te wensen over. Williams windt er in zijn teksten geen doekjes om en legt zijn hart bloot: ‘I feel like I’m dying, it’s cool, it’s great, just pretend I’m okay’. Er zijn intussen tien jaar verstreken sinds hij zijn debuutplaat King of the Beach uitbracht. Daarna volgde een periode dat hij zijn werk op belangrijke labels uit mocht brengen en volgde de creatieve teleurstelling. Daarnaast is de muzikant nu ook een paar jaartjes ouder en verhoudt zich nu weer wat anders tot de wereld. Nee, denk nu niet dat Hideaway een sippe plaat is. Het gevoel is net een nuance anders, dat van een ouder wordende meneer die leert te accepteren hoe de wereld in elkaar steekt maar zich daar wel heel ongemakkelijk bij voelt.

Help Is On The Way – overigens een genadeloze oorwurm – is een titel waar die tweeslachtigheid ook al inzit, als je het licht cynische ervan begrijpt. Want die hulp komt niet, die is er niet, en er zit niets anders op dat jezelf te redden, en dat wordt vast een hele klus.

Williams is weer terug bij het labeltje Fat Possum, waar hij ook zijn eerste plaat uitbracht. En voor het schrijven van materiaal voor Hideaway ging hij ook terug naar de bron: een schuurtje achter zijn ouderlijk huis in San Diego. Daar hoopte hij weer de creatieve prikkel te kunnen vinden, het vuur waarmee hij zijn eerste aanstekelijke punkrock liedjes maakte.

En laten we er gaan doekjes om winden: dat is buitengewoon goed gelukt. Hideaway is een heerlijk album vol pittige gitaarliedjes die laveren tussen garagerock, indie en punkpop: zeg maar zo ongeveer van The Strokes tot en met The Thermals. Het album is geproduceerd door Dave Sitek van TV on the Radio en die heeft gekozen voor een eerlijk direct geluid met een prettig rafelrandje. Precies wat je wil bij dit genre. Maar alles draait om de prachtige plakkende liedjes van Williams met een hele serie uitbijters zoals Help Is On The Way, Sinking Feeling, Planting A Garden en Honeycomb. En zelfs een sterk afwijkend liedje The Blame – een heel luchtig klinkende shuffle – is dankzij de goudgerande melodielijn te pruimen.

I’ll do my best to hideaway, from all of the bullshit chasing me, I don’t care if time’s erasing me, it’s been torture existing this long‘, zingt Wavves gelaten. En als hij dan dat gevoel nodig heeft om dit soort prettige muziek te maken, wensen we hem de komende tijd nog veel geworstel met het leven toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s