Smoker’s delight

Verslavingsgevoelig, moi? Mwoah… Ach, hoe gaat dat wanneer je jong en onbezonnen bent? Je experimenteert wat met de diverse genotsmiddelen die er op de markt zijn, maar je laat het lekker om aan het heavy spul te gaan. Liever een paar kilo overgewicht dan ‘heroin chic’ en een slanke den. Speed en coke? Nah, da’s niks. De motor hoeft niet opgevoerd te worden en één keer omgang met doorgesnoven, opgeblazen ego’s en je hebt je portie wel gehad.

LSD? Een paar keer door de poort naar een andere dimensie gewandeld. ‘I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate’, zoals Roy Batty/Rutger Hauer in Blade Runner opperde? Dat nou ook weer niet, maar het waren wel breinbommetjes van heb-ik-jou-daar. XTC? In my dancing days, yes. Paddo’s? Kabouter Plop pleit schuldig. Wiet en hasj? Om heel eerlijk te zijn: in heel mijn leven slechts één keer stoned geweest. Van m’n 17e tot m’n 33e. Dat was toen echter de gebruikelijke usance in de kringen waarin ik verkeerde en goed voor de oren wanneer je naar muziek luisterde. Cheech & Chong, Armand, Afroman et al wezen de weg. Een tevreden roker was geen onruststoker, totdat het THC-gehalte in de tuinkruiden zó hoog werd dat je de gordijnen in werd gejaagd of naar de dichtstbijzijnde Jellinek-kliniek. Drugs behoren al geruime tijd niet meer tot mijn persoonlijke Schijf van Vijf en ook het alcoholgebruik is inmiddels tot ver beneden NAP gedaald.

Bovendien: vroeger herkende je een leipo al op afstand. Wanneer je tegenwoordig in het uitgaansleven of op een festival iemand tegenkomt die wat al te enthousiast, amicaal en/of energiek is, weet je niet of dat zijn of haar natuurlijke staat is, of dat er weer een nieuwe designerdrug is gelanceerd. Toegegeven: grootvader wordt ook een dagje ouder en niks sneuer dan iemand van middelbare leeftijd naar de klote zien gaan. Alleen roken, dat blijft nog steeds een dingetje…

Als doorrookte Marlboro-man daarom wat songs waaruit de – toegegeven – stinkende walm van tabak en sigaretten opstijgt. Stoppen met roken? Jimmy Martin lukte het ook al niet: I can’t quit cigarettes. Alhoewel er toen vermoedelijk nog geen nicotinepleisters bestonden. Daarom klinkt hier ten huize nog steeds Smoke! Smoke! Smoke! (that cigarette) van Tex Williams. Omdat ik mezelf wijsmaak dat ik Another puff (Jerry Reed) nodig heb.

Voorgaande nummers zijn overigens te vinden op de verzamelaar Smoke that cigarette, inclusief tabaksreclames en nicotinejunks die lijden aan een vervaarlijke rokershoest.

Rokende vrouwen hadden vroeger iets glamoureus. Het onterecht vergeten powerpopbandje Scarce wist het: Glamourizing cigarettes. De tijden zijn veranderd, alhoewel Boy Azooga zover nog niet is in Face behind her cigarette. Volgens Willem van Hanegem is roken slecht (voor de gordijnen). Ben Lee zit iets dichter bij de onaangename waarheid: Cigarettes will kill you. Ook een dodelijke, maar voor rokers onweerstaanbare combi: Cigarettes and alcohol (Oasis). Liever koffie? Smokin’ cigarettes and drinkin’ coffee blues (Marty Robbins). Met jus? Nicotine and gravy (Beck). Aangezien elke gelegenheid een goede gelegenheid is om The Thrills van stal te halen: Deckchairs and cigarettes. Excuseer, even een nieuw pakje halen: Cigarette packet (Sorry). En voor wie de saffies eigenhandig rolt: Shag tobacco (Gavin Friday).

Uiteindelijk stopt een roker vanzelf. Is alleen de vraag wanneer je toe bent aan je Last cigarette (The Jayhawks) of Down to my last cigarette (k.d. Lang). Dat roken onvruchtbaar maakt, zoals de tekst op een pakje sigaretten me duidelijk maakt, is inmiddels – vanwege een geslaagde voortplanting – niet meer zo belangrijk. En na een horizontale tango is het tegenwoordig gewoon pitten, in plaats van Cigarettes After Sex. Da’s toch al iets.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s