Mykki Blanco – Broken Hearts and Beauty Sleep

Na vijf relatief stille jaren sinds het debuutalbum Mykki, brengt Mykki Blanco (pronouns: hen/hun) deze week een nieuw en geëvolueerd project uit. Een weloverwogen geheel waarin thema’s als liefde en zelfacceptatie openlijk worden gevierd.

Door: Mats Burgering

Mykki Blanco is een transgender rapper, performancekunstenaar, dichter en activist. Hun alias komt van de bijnaam van de iconische rapster Lil’ Kim, Kimmy Blanco. Mykki Blanco is al een tijd actief als hiphopartiest, en hun eerste release dateert al van 2012. Vóór dit album zagen hen zichzelf meer als performancekunstenaar dan als muzikant. Dit is iets wat de 35-jarige rapper met dit project wilde veranderen.

Om het niveau van hun muziek te verhogen is Mykki Blanco sinds 2018 een samenwerking aangegaan met producer FaltyDL. FaltyDL heeft grotendeels de productie op het album voor zijn rekening genomen, wat resulteert in een samenhangend geheel. Wat betreft de songwriting neemt Mykki Blanco de verantwoordelijkheid. Naast de bijdragen van Big Freedia op Thats Folks en Kari Faux op Summer Fling, is al het tekstuele schrijfwerk gedaan door Mykki Blanco.

In de negen nummers van het album worden vooral thema’s als liefde, vertrouwen en het overwinnen van gebroken harten aangesneden. De boodschappen in deze nummers hoeft Mykki Blanco niet in hun eentje te serveren. Op de meeste tracks van het album zijn achtergondzangers Mykal Kilgore, L1ZY, Leah King en AKUA te horen. Daarnaast bevat het album bijdragen van andere artiesten, waaronder Dev Hynes (Blood Orange) en Mykki Blanco’s broer Jay Cue. Deze bijdragen maken de nummers een stuk interessanter en muzikaal sterker. Dit valt vooral op bij het uitstekende nummer It’s Not My Choice met saxofoon en vocale bijdragen van Dev Hynes en vocale ondersteuning van de achtergrondzangers. Op het nummer Summer Fling steelt Kari Faux de show en wordt Mykki Blanco simpelweg overtroffen op hun eigen nummer.

De tweede helft van het album stelt teleur vergeleken met de energieke en positieve eerste helft. Zo worden de nummers na het chaotische F*ck Your Choices wat traag en langdradig. Het album eindigt met een rauwe, maar welkome bijdrage van Big Freedia in het nummer Thats Folks. Echter, de beat en de hook wordt zo repetitief dat het al snel gaat vervelen. Hiermee laten de slotnummers een ietwat bittere nasmaak achter.

Ook al slaagt Mykki Blanco er niet in om tussen hun eigen gastbijdragen uit te blinken, is Broken Hearts and Beauty Sleep hun eerste album dat klinkt als een samenhangend geheel. Door de uitstekende productie en directie van FaltyDL, worden Mykki Blanco’s muzikale talenten in de goede richting geleid en zorgt dat, vooral in de eerste helft van het album, voor muzikale hoogtepunten. En dat is een hoopvol voorteken voor Mykki Blanco’s toekomst als muzikant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s