Kijkbuiskinderen

Ah, vroeger… Toen de politie in mijn dorp nog op varkens reed en de tv slechts enkele zenders kende. De kijkbuiskinderen van mijn generatie namen dan na het zaterdagse bad met natte haartjes plaats voor het beeldscherm om – vaak in zwart-wit – kinderseries te volgen op Nederland 1 of 2, de BRT of das ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen). Bij die laatste zender werden alle series minutieus nagesynchroniseerd, waardoor je niet beter wist dan dat in het Wilde Westen en zelfs ‘in outer space’ Duits de voertaal was. Van alle tv-series die ik als broekie tot me nam zijn verhaallijnen en plotwendingen grotendeels verdwenen in de mist der tijden, maar gelukkig hebben we de muziek nog. Om het kind in mezelf af en toe tevoorschijn te halen, is er in mijn muziekcollectie ook plaats ingeruimd voor singles met tv-tunes. Een kleine trip down memory lane.

Als broekschijters werden we getrakteerd op ‘Paulus de boskabouter’ en ‘De Fabeltjeskrant’, waarbij Meneer de Uil ons meenam naar Fabeltjesland, tegenwoordig Forumland. Limburgse vaders die als ‘koempel’ (mijnwerker) hun brood verdienden, konden zich vereenzelvigen met Momfer de Mol, die met stoflongen te kampen had, maar desondanks graag een sigaartje opstak. In Fabeltjesland kon je bovendien terecht bij echte vaklui als Ed & Willem Bever. Kom daar tegenwoordig maar eens om.

Dieren waren sowieso in zwang in kinderseries destijds. Je had ‘Lassie’ (een collie), ‘Skippy’ (the bush kangaroo) en natuurlijk ‘Flipper’, een dolfijn om trots op te zijn en zó intelligent dat ie moeiteloos een Tweede Kamerzetel in zou kunnen nemen voor de Partij voor de Dieren. Alleen, op het droge had je er weinig aan.

Tegenwoordig een scheldnaam, maar ‘Pipo de clown’ (en Mamaloe) maakten vroeger van het leven een heerlijk ratjetoe. Van een daklozenkrant en -opvang was destijds geen sprake, dus was ‘Swiebertje’ voor een natje en een droogje aangewezen op Saartje, als ie niet achterna werd gezeten door veldwachter Bromsnor.

Voor tekenfilms werd uitgeweken naar de Duitse zenders. ‘Paulchen Panther’ (de roze panter) had een eigen tv-serie, ‘Wickie de Viking’ kwam op geniale ideeën door langs zijn neus te wrijven en voor de allerkleinsten had je ‘Ute, Schnute, Kasimir’. Een vrijgevochten feministisch rolmodel-in-de-dop was natuurlijk Pippi Langkous en PVV’er Dion Graus zou er goed aan doen om eens af en toe naar ‘Ivanhoe’ te kijken om een échte ridder te zien. Op de speelplaats werden de avonturen van ‘Batman’ en ‘Sandokan’ nagespeeld en bekwaamden we ons in de technieken van ‘Kung Fu’, wat menig kind een melktandje kostte.

Niet gefinancierd door Elon Musk of Jeff Bezos verkenden Captain James T. Kirk en Mr. Spock het heelal in ‘Star Trek’ (‘Raumschiff Enterprise’). Ik vraag me opeens af wat er bij de familie Cartwright (‘Bonanza’) naast bonen op het menu stond, want in de keuken van de Ponderosa-farm zwaaide de Chinees Hop Sing de scepter. Voor detectives en andere ‘Krimis’ keken we naar ‘Baretta’, ‘Kojak’, ‘Hawaii Five-O’, ‘The Rockford Files’, ‘Starsky & Hutch’, ‘Cannon’, ‘Ironside’, ‘The streets of San Francisco’, ‘The Persuaders’, of ‘Tatort’. Those were the days

Tijd om af te ronden. Met de woorden van ‘Paulchen Panther’: ‘Wer hat an die Uhr gedreht? Ist es wirklich schon so spät?’. Jazeker. Nu maar knus naar jullie warme nestjes. En denk er om: oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s