Marina Allen – Candlepower

Met zeven nummers die samen nog geen twintig minuten duren is mij niet geheel duidelijk of Candlepower een album of EP is. Hoe het ook zij, het debuut van de jonge singer-songwriter uit Los Angeles mag er zeker zijn. Wat een heerlijke verzameling folkpop nummers!  

Marina Allen is gezegend met een stem die het midden houdt tussen die van Karen Carpenter en Joni Mitchel. Dat haar nummers een 70’s-sound hebben, maakt dat ook een vergelijking met Simon & Garfunkel steekhoudt. Maar genoeg gerefereerd, want Allen is authentiek genoeg en bewijst met Candlepower dat ze volledig op eigen benen kan staan.  

Candlepower opent ingetogen met single Oh, Louise. Eerst horen we alleen Allen terwijl ze zichzelf begeleidt op gitaar, maar dan krijgt het nummer meer diepgang en lijkt ook de stijl te veranderen van folk naar pop met een vleugje jazz. Original Goodness start bescheiden en blijft sober al kan je daar nauwelijks van spreken, want wat een heerlijk stem! Belong Here pakt de draad van Oh, Louise van meet af aan op. Het nummer heeft een ongekende jaren-70 vibe en er gaat iets psychedelisch, bijna hypnotisch van uit. Jazz en hippie-folk vechten om voorrang, maar geen van beide wint, want ze vormen een wonderlijke symbiose. Jammer dat het nummer naar het einde toe een wat saaie wending krijgt.  

Met Sleeper Train en het navolgende Believer lijkt zich een patroon af te tekenen. Eerstgenoemde is weer overwegend folk, terwijl Believer weer een caleidoscoop van stijlen is, waarbij vooral de spraakzang van Allen opvalt, omdat we inmiddels aan het pscychedelische en jazzy jaren-70 geluid dat ook dit nummer kenmerkt gewend zijn. Toch zet het patroon zich met de laatste twee nummers niet door. Ophelia is net als Reunion een knappe ballad. Op het slotnummer staat met name de Carpenter-achtige stem van Allen centraal, slechts begeleid door piano. Ophelia daarentegen wordt weer zorgvuldig opgebouwd, waarbij uiteindelijk een volledige band laagje voor laagje toevoegt, waardoor het nummer steeds interessanter wordt.  

Candlepower is een indrukwekkend debuut en wat mij betreft is de eerste kennismaking meer dan geslaagd. Als een goed begin het halve werk is, dan ben ik zeer benieuwd naar wat volgt, want hoewel het nauwelijks beter kan, is wel duidelijk dat Allen heel veel potentieel heeft. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s