Bachelor – Doomin’ Sun

Wat een raar maar toch licht verslavend album is Doomin’ Sun van Bachelor, een gelegenheidsduo gevormd door Melina Duterte (Jay Som) en Ellen Kempner (Palehound). De twee bewonderden elkaars werk al langer, ontmoetten elkaar eens tijdens een concert. Onder invloed van een groeiende verliefdheid besloten de twee in januari 2020 een auto vol te laden met apparatuur en in de spreekwoordelijke middle of nowhere samen muziek te gaan maken. In twee weken tijd ontstond dit wonderlijke album, met bijdragen van Buck Meek en James Krivchenia van Big Thief, die op de thee langskwamen.

Doomin’ Sun is een plaat die weinig consistent is. Het schiet uit de startblokken met stevige gitaargeoriënteerde nummers en een sound die doet denken aan de garage uit de jaren negentig. Met The Breeders en The Pixies als inspiratie. En dat laatste hoor je wel erg letterlijk terug in Stay In The Car: niet alleen de stijl van de compositie maar vooral de gitarerupties in de hoogtepunten zijn alsof ook Joey Santiago hoogstpersoonlijk nog even op de thee is geweest bij de twee. Het levert wel een lekkere noisy song op trouwens, dat dan weer wel.

Maar het is het enige letterlijke Pixies-citaat. Want voor het overige meandert het album stevig tussen zachte luisterliedjes op akoestische gitaar (titielsong Doomin’ Sun en heel mooi en verstild Went Out Without You) slepende grunge a la Smashing Pumpkins-op-z’n-rustigs in openingstrack Back Of My Hand, swingende experimentele gitaarliedjes met scherpe randjes zoals Anything At All tot en met ietwat saaie droompop in een liedje als Spin Out en zelfs een enkel liedje voor bij het kampvuur. Doomin’ Sun heeft van alles wat, en dat is evenzeer de kracht als de zwakte.

Duterte en Kempner laten weten dat ze met veel plezier terugkijken op hun veertien dagen liedjes maken in the middle of nowhere. In een persverklaring vertellen ze dat ze zich vooral zullen blijven herinneren hoe ze uit ademnood van de slappe lach niet in staat waren liedjes in te zingen. Een vrolijke uitspatting van creativiteit van twee verliefde geesten. Waarvoor dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s