Bertolf – Happy In Hindsight

Met Happy In Hindsight, het zesde album van Bertolf, is hij erin geslaagd zichzelf muzikaal toch weer te vernieuwen. Hoewel, vernieuwen is misschien niet het juiste woord. We kunnen het beter evolueren noemen. Het is heel erg Bertolf, met hier en daar wat uitstapjes naar nog onverkende paden.

Door: Ronald Houtman

Happy In Hindsight is duidelijk meer poppy en komt ook vrolijker over dan het vorige album, Big Shadows of Small Things (2018). De liefhebbers van Americana zullen misschien iets teleurgesteld zijn. Het album is meer pop en natuurlijk hier en daar (gelukkig) Beatlesque, wat toch nog steeds de signatuur van Bertolf is.

Happy In Hindsight begint sterk en herbergt een paar mooie liedjes. Bijvoorbeeld Don’t Look Up, Don’t Look Down is weer een heerlijk Americana nummer. Heel bijzonder is Sunday Child. In bijna zeven minuten worden verschillende songfragmenten aaneengeregen tot één nummer. Schitterend gedaan en deze compositie zou niet misstaan op een album van Paul McCartney.

You’re Not Gonna Get It Everyday is dan weer heerlijke Bluegrass. Als dit wat verklapt over de toekomstige richting die Bertolf inslaat, belooft dit veel goeds voor de toekomst. Of moet ik schrijven: nog meer goeds?

Misery Magnet en Start Somewhere zijn weer iets spannender. Misery Magnet is een (voor Bertolf) iets steviger uptempo nummer en de meeslepende melodie van Start Somewhere ligt heerlijk in het gehoor. Zeer herkenbaar Bertolf dus. Dat geldt trouwens voor meer nummers, ook Waiting In The Wings en Welcome Time Travellers zijn typische Bertolf-liedjes en zullen de fans van het eerste uur ongetwijfeld aanspreken. Maar op momenten kabbelt het ook een beetje voort en zijn de nummers niet verkeerd, maar wel wat anoniem.

Happy In Hindsight is een album dat over het algemeen gemakkelijk in het gehoor ligt, met toppers als Don’t Look Up, Don’t Look Down, Sunday Child en You’re Not Gonna Get It Everyday. In stijl en uitvoering verschillen de tracks wel erg stevig. Maar dat mag de pret niet drukken; het talent en de muzikaliteit van Bertolf maken veel goed. En het album laat de luisteraar achter met een positief gevoel. En dat is in de huidige tijd ook belangrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s