Sam & Julia – Something Somewhere

Niet alleen de naam van het Amsterdamse duo doet enigszins denken aan een Australisch folk- en indiepopduo, de muziek heeft er ook wat van weg. Maar anders dan met de Australiërs hebben we hier niet te maken met een zingende broer en zus.  

Sam (23) & Julia (26) leerden elkaar vijf jaar geleden kennen. Het klikte en ook hun stemmen blijken goed bij elkaar te passen. Ze vullen elkaar perfect aan. Dat hebben we kunnen horen op hun de in 2019 verschenen EP So Far, So Good en dat blijkt wederom uit het debuutalbum Something Somewhere dat net als de EP is uitgebracht op het I Love My Label van Tim Knol. 

Something Somewhere is bij uitstek een album om rustig naar te luisteren. De teksten zijn autobiografisch en de tragikomische verhalen vormen een openhartige inkijk in het leven met de daarbij horende ups en downs van twee jonge mensen. Van Sam’s paniekaanval in de dierentuin van Praag tot de talloze oersaaie dates van Julia; het is alsof we een dagboek lezen, of een coming of ageverhaal. De liedjes zijn dan ook gesmeed van herinneringen.  

Julia: “Eigenlijk heeft het maken van deze plaat ervoor gezorgd dat we allebei in therapie gingen. Juist bij de liedjes die zo persoonlijk en verstild zijn, vond ik het confronterend om ze in te zingen. De klank van mijn eigen stem vond ik ineens niet meer mooi en ik ging elke noot overdenken. Uiteindelijk vonden we samen een manier om het goede gevoel terug te krijgen (…)” 
 
Sam: “We merkten dat we allebei meer dan ooit kampten met stress, angsten en andere mentale barrières, zoals veel millennials en zoomers. De generatie van het vergelijken en torenhoge verwachtingen (…)” 

Mede door de ijzersterke opener zijn mijn verwachtingen tijdens het beluisteren van Something Somewhere ook hoog gespannen. Easy heeft alles in zich om een grote hit te worden en ik vind het verbazingwekkend dat het nauwelijks op de radio is te horen. Het heeft een relaxte beat en een bezwerende gitaarriff. Julia zingt met een hese stem en Sam klinkt ouder dan hij is. Ook het titelnummer is magisch. Julia begint op Karen Carpenterachtige wijze, terwijl ze wordt begeleid door piano. Ook in dit nummer is opvallend hoe de stemmen van Sam en Julia als puzzelstukjes in elkaar vallen. De band draagt ingetogen bij aan de kleuren van het nummer, dat daardoor net als Contemplating en One Man Show zowel americana als indie klinkt.   

Met So Far, So Good zette Sam & Julia zich op de kaart, met Something Somewhere bewijst het duo dat het die plek verdient. Dit debuut is niet zomaar iets. Wie op jonge leeftijd een dergelijke verzameling indrukwekkende nummers weet te schrijven gaat ongetwijfeld een mooie toekomst tegemoet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s