Gina Été – Erased By Thought

Je hebt van die platen waarbij je denkt ‘kom op, verzin eens iets wat me verrast!’ Die gedachte komt geen moment op bij het beluisteren van Erased By Thought van de Zwitserse Gina Été. Haar album staat vol vindingrijke pop met alternatieve randjes. Een prachtig album dat opvallend veel gelijkenissen vertoont met haar landgenote Sophie Hunger, maar daar zeker niet voor onderdoet. Met dit debuut zet Été zich nadrukkelijk op de kaart.

Erased By Thought staat vol prachtige luisterliedjes waarin Été – van huis uit violiste die live in haar band toetsen speelt – afwisselend in het Engels, Duits en Frans zingt. Ze is niet begenadigd met een heel bijzondere stem maar zet die steeds weer heel effectief in maar beheerst de kunst emoties sterk en met veel overtuiging te vertolken. Luister maar eens naar prachtig Somnifère waarin ze het uitgilt ‘Ich Wünschte ICH hätte mehr gelebt‘. Door de instrumentatie doet het soms jazzy aan – als een staande bas wordt gebruik bijvoorbeeld – maar vaker klinkt het stevig en vol met een bandbezetting en synths. Voor elk nummer kiest ze een arrangement dat goed past bij de sfeer en energie. De plaat klinkt daarmee fantastisch. Geholpen door de productie van John Vanderslice die werkte met onder andere Death Cab For Cutie en St. Vincent. Misschien wel het mooist horen we dat terug in Nulle Part, dat in stapjes mooi wordt uitgebouwd tot een gruizig crescendo.

Is het simpelweg het gegeven dat in het Duits wordt gezongen, dat je associaties krijgt met Marlene Dietrich als een Duitstalige artieste een nummer op haar album zet dat kleinkunst-kenmerken heeft, zo tussen slager en chanson in? In het ontroerende liedje Machs Gut, waar we Été horen met haar eigenaardige tongval bijna enkel begeleid door een piano, zingt ze bewogen over het door de vingers glippen van de tijd. Een mooi rustpunt op de plaat tussen alle steviger uitgevoerde popsongs.

De teksten zijn uitgesproken. Été neemt geen blad voor de mond. Op haar profielpagina’s prijken naast kernwoorden als muzikant ook feminisme en klimaat. Dat horen we onverbloemd terug in de liedjes. Het meest indringend horen we haar in Trauma over haar ervaringen als vrijwilliger op Lesbos in de kampen waar Syrische vluchtelingen verblijven. Verontschuldigend zingt ze herhalen een excuus voor wat haar land die mensen aandoet.

Erased By Thought van Gina Été is een absolute aanrader voor liefhebbers van kwaliteitspop. Een album dat zowel muzikaal als tekstueel veel te bieden heeft en hopelijk de aandacht gaat krijgen die het verdient.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s