ViVii – Mondays

Helemaal uit Uppsala komt de droompop van het trio ViVii aangewaaid. Zo klinkt het toch als je de plaat opzet en One Day met een kordaat gitaarthema direct met je contact zoekt. Zachte synthpop, ergens tussen MGMT en Autopulver, maar dan zonder enig scherp randje. Zoet en aangenaam, als een flard zomerwind, voor Zweedse begrippen wel te verstaan. Je kent dat wel, dat type droompop met veel van die vederlicht klinkende akoestische gitaren die als een tinteling over je huid kruipen.

Met Summer of 99 vervolgen we de trip met het trio Emil en Caroline Jonsson en Anders Eckeborn op Mondays. Het opent als een folktrack waarmee de drie een heel andere weg lijken in te slaan na de catchy synthpop van One Day. Maar halverwege het nummer slaat het om, en klinkt het bijna ondraaglijk hard als een band invalt en het akoestische nummer omvormt tot toch nog een popliedje met pit.

Die omwenteling is kenmerkend voor het werk van ViVii. Wat op het eerste gehoor weinig interessante zachte pop lijkt, blijkt bij nadere beluistering leuke kleine wendingen te hebben, vaak tekenen dat een volgende ontwikkelingsfase van het liedje zich aandient. Zo is Disco All Night Long ook een groeier, niet alleen voor de luisteraar maar ook letterlijk in de opbouw. Rendezvous eindigt gewoon een tikkie krautachtig met het in volume opbouwend herhalen van een mooi thema met een ploppende bas in de hoofdrol. Mooi gedaan, aangenaam om naar te luisteren, maar stouter dan dat wordt het niet.

Niet alles is aan ons besteed. Fool Alone bijvoorbeeld is als Abba’s Fernando zo zoet dat het borg staat voor instant tandbederf. Hadden ze beter achterwege kunnen laten, en misschien had een en ander aardiger uit de verf gekomen zonder het reverbbad. Maar, ook dat is smaakzaak.

Mondays is het tweede album van ViVii. De eerste vrucht van hun werk leverde heel wat aandacht op en mooie aantallen streams. Mondays zal daar niet voor onderdoen. Het album staat vol knappe liedjes die mooi vol klinken. Pop voor hifi-liefhebbers die kunnen genieten van zwevende melodieën, ploppende basjes en het ragfijne zagen van synths.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s