Current Joys – Voyager

Nick Rattigan lijdt aan een angststoornis. En dat ligt duimendik bovenop zijn tweede soloalbum dat hij onder de naam Current Joys uitbrengt; je kunt het er zo vanaf scheppen en er emmers mee vullen.

Maar wat een prachtmuziek levert dat op! Voyager is een buitengewoon afwisselend album met enkel prachtige melancholische pop met in de hoofdrol de trillende stem van Rattigan, die lijkt te zijn gemaakt om eer zijn ellende mee uit te drukken. In een aantal songs op deze plaat doet zijn stem denken aan de meest gekwelde momenten van The Cure’s Robert Smith. Een vergelijking met The Cure is sowieso niet zo gek bij dit album. Luister maar naar Money Making Machine. Evengoed moeten we denken aan Arcade Fire; weer om de stem van Rattigan met dunnetjes een vrouwelijke tweede stem erachter verstopt, maar ook door de wijze van componeren in een nummer als Vagabond.

Op dit album neemt de Amerikaan afstand van de lofi waar hij eerder om bekend stond. Nummers als American Honey of Amateur zijn rijk gearrangeerd. Piano’s, strijkers: niets is te gek deze keer om de liedjes in te gieten en tot bloei te laten komen. Luister eens naar Rebecca, dat simpel begint met een gitaarloopje en een recht-toe-recht-aan drumpartij, maar in stappen wordt uitgebouwd tot een echt prachtig hoogtepunt waar een berg instrumenten voor uit de kast wordt gehaald. En waar je bij anderen dan misschien het gevoel zou krijgen dat het wat té is, klinkt het bij Rattigan overtuigend en is de barokke uitspatting passend bij de grootsheid van de emoties. Het klinkt gewoon eerlijk. Rebecca is een van de mooiste tracks op dit album, maar er dingen er meer mee naar die positie.

Maar evengoed neemt Rattigan gas terug op Voyager. En dan heeft dat een al even verpletterend effect. In Big Star horen we hem de opnameruimte in lopen, de eerste take van het nummer aankondigen en dan vol overtuiging met enkel een piano en een gitaar zijn hart uit storten. Nog extremer hoor je hem – als het ware kwetsbaar in zijn nakie – in The Spirit Or The Curse, waar hij enkel een akoestische gitaar heeft om zich achter te verschuilen.

Mooi aan de aanpak van de Amerikaan is dat je de oorsprong van het muzikale idee dat hij had, lijkt te kunnen terughoren. Verschillende nummers starten met een melodielijn, een loopje of een riffje. Dan neemt hij de tijd om dat pakkende stukje op je in te laten werken. Laag voor laag worden andere instrumenten aan die oorsprong toegevoegd tot het nummer zich in volle pracht ontvouwt en hij begint te zingen. Luister maar eens naar Amateur. In enkele nummers ontdek je bij herhaalde beluistering dat dat ene thema, die oorsprong, het hele nummer door blijft klinken en in feite heel simpel in elkaar steekt.

Verdacht eenvoudig is ook Something Real. Een uptempo duet waarin Rattigan de zang afwisselt met een vrouwelijke stem. Het tempo suggereert dat het een vrolijk gebeuren is, tussen al die treurnis er om heen op de plaat, maar toch is de toonzetting ook hier stevig melancholisch. Die treurnis – het leven dat Rattigan kennelijk voortdurend op de hielen zit – zit uiteraard ook in de teksten en de thema’s die in de nummer langskomen. Ruw en direct en op het oog met zwarte humor. Zo zingt hij in Shivers dat hij zelfmoord heeft overwogen, ‘maar dat dat niet past bij zijn stijl’.

Nick Rattigan is een Michelangelo van deze tijd. Hij bespeelt alle instrumenten, heeft in verschillende bands gespeeld, is journalist en filmmaker. In een andere discipline werkte hij al eens samen met Girlpool, wat voor de fans een duidelijke vingerwijzing is voor de scene waar Rattigan in verkeert. Met Voyager levert hij een van de meest meeslepende albums van dit jaar af. Dat maakt nieuwsgierig waar het pad van deze gekwelde geest heen leidt en of hij zich staande weet te houden ondanks zijn angststoornis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s