Telex – This Is Telex

Voor wie ze (n)ooit gemist heeft, bracht Telex een geremasterde compilatie uit van werk uit de gouden jaren van het Belgische synth-pop trio met de toepasselijke titel This Is Telex. Het album bevat singles uit de volledige carrière van de band, van het debuutalbum uit 1978, Looking For Saint Tropez (Twist à Saint Tropez, Moskow Diskow), tot van hun laatste album uit 2006, How Do You Dance? (The Number One Song in Heaven). Naast de Belgische inzending aan het Eurovisie Songfestival in 1980, Euro-vision, bevat het een aantal covers zoals een onvergetelijke versie van La Bamba, het nog niet eerder uitgebrachte The Beat Goes On van Sonny and Cher en een schitterende versie van Dear Prudence van de The Beatles. 

De nummers op de compilatie zijn nieuw gemixt en geremasterd van de originele banden door bandleden Dan Lacksman en Michel Moers. (het derde lid, Marc Moulin, overleed in 2008) Voor de nieuwe mixen gingen ze uit van het principe dat less is more: in plaats van iets toe te voegen aan de originele multi-track opnames vereenvoudigen ze deze, zodat ze volgens Lacksman nog meer klinken als Telex dan voorheen. 

Het resultaat is een trip down memory lane voor mensen die zoals uw recensent de jaren-80 hebben meegemaakt. Toch zal het mogelijk ook nieuwe fans opleveren, want het geluid is zo authentiek retro dat er best een markt voor zou kunnen zijn. Op Dance To The Music legt de band uit hoe je een dance-nummer maakt. Op Drama Drama kunnen we dat aan den lijve ondervinden.  

Het leuke aan dit album is dat de muziek destijds zijn tijd even ver vooruit was, als het nu gedateerd klinkt. Toch geldt dat niet voor alle nummers, luister bijvoorbeeld naar de new-wave achtige versie van Dear Prudence, dat oorspronkelijk uit 1968 is en dat schreeuwt om een hedendaagse post-punk remake inclusief gitaren, maar dat in de versie van Telex ook hoge ogen gooit. 

Johnny Logan had wat dat betreft gelijk toen hij met Michel Moers op het Eurovisie Songfestival sprak. Moers voorspelde toen dat Logan zou winnen, waarop hij antwoordde: ‘Yeah. But if I win it’s good for me. If you win, it’s good for music.’ 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s