Wassen neus-moe

Rotown doet niet mee aan de testevenementen die plaatsvinden. Dat was geen gemakkelijke beslissing, want wij willen niks liever dan weer publiek en artiesten ontvangen. Alleen kregen we bij de opzet van deze events het idee: hebben we dit niet allang gedaan? 

Vorig jaar zijn er ontelbaar veel concerten georganiseerd met inachtneming van de anderhalve meter-afstand. Alles geheel volgens protocol en bezoekers met corona-gerelateerde klachten werden niet toegelaten. Voor zover bekend zijn daar geen directe besmettingen uit voortgekomen. Wat zou er nu dan anders zijn? Ja, mensen hebben een negatief testbewijs op zak. Maar die test mag maximaal 40 uur voor het concert worden afgenomen. Er kan in die uren erna een hoop gebeuren. Dat maakt het toch niet wezenlijk anders dan de situatie vorig jaar, zou je zeggen.

Op de website van de Rijksoverheid staat: ‘Als de pilots lukken kunnen andere evenementen en activiteiten in de cultuur-, sport en recreatiesector misschien ook eerder open’. Er staat niet uitgelegd wanneer de pilots ‘gelukt’ zijn. Dat was meer mensen opgevallen en inmiddels zijn er berichten naar buiten gebracht dat het vooral gaat om te kijken of de uitvoering van de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’ haalbaar is. Met die wet wordt het mogelijk om concertbezoekers alleen toe te laten op vertoon van een negatieve test. Voor personeel dat bij die concerten aanwezig is, geldt dit dan overigens niet; die mogen zonder test aanwezig zijn. Het blijkt grondwettelijk onmogelijk te zijn zoiets te eisen van personeel. Het is mij niet duidelijk wat het dan nog voor nut heeft om het wel van het publiek te vragen. Het gevaar op besmetting blijft aanwezig.

De testen worden nu door de overheid betaald. Hoe dat moet als de pilots ‘gelukt’ zijn en er weer veel meer concerten mogen worden gegeven, is niet duidelijk. In de Volkskrant stond dit weekend: ‘Precieze tarieven per toegangstest willen de Stichting Open Nederland en het ministerie van Volksgezondheid niet geven. Maar schattingen lopen al gauw op tot een á twee tientjes per bezoeker’. Ik geloof best dat iemand voor een weekendje Lowlands een tientje extra voor een testbewijs wil betalen, maar hoe moet dat met de kleinere concerten?

Ik begrijp alle zalen die voor de testevenementen opengaan echt heel erg goed. Net als dat ik snap dat artiesten dolgelukkig zijn dat ze eindelijk weer een paar keer kunnen spelen. Ook voor de mensen die een kaartje hebben weten te bemachtigen, ben ik oprecht blij. Waar ik heel slecht tegen kan, is het hoge wassen neus-gehalte van deze testevenementen. De antwoorden waarop wordt gehoopt, waren allang gegeven en de tijdelijke testbewijzen-wet draagt niet wezenlijk bij aan het zo snel mogelijk iedereen weer de kans te geven in alle veiligheid livemuziek te zien. Die wet laat overigens wel alle ruimte open om straks een vaccinatiebewijs bij concertbezoek te verplichten. En bij Rotown staan we allemaal al met onze mouwen omhoog om die prik te krijgen, maar dat wij van onze bezoekers zouden moeten eisen dat zij zich ook laten vaccineren, gaat wel heel ver. 

En daar komt dan ook nog eens bij dat de ene wetenschapper na de andere nu roept dat we er met alleen vaccineren niet zijn. Vaccins beschermen niet voor de volle 100% en het is niet zeker of je met het vaccin het virus alsnog kunt doorgeven. Dus met een beetje pech blijken de vaccins straks ook een wassen neus te zijn.

Het is toch om wanhopig van te worden, zoveel onduidelijkheid. Misschien kan iemand even vlug een medicijn tegen corona uitvinden, dan kunnen we tenminste weer echt aan het werk.

3 gedachtes over “Wassen neus-moe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s