Rhiannon Giddens – They’re Calling Me Home

Rhiannon Giddens spreekt het woord Home zo uit, dat het klinkt als een huilende wolf. Het gaat door merg en been, het openingsnummer op haar nieuwe album vernoemd naar dat ene lied Calling Me Home. Zij zingt in haar eentje, enkel begeleid door een enkele aanhoudende toon op een accordeon. Ergens in het nummer zet een diepe bas de emotie kracht bij. Het verlangen, de wanhoop, de huilende wolf spettert uit je speakers. Prachtig. Het nummer klinkt als een eeuwenoude traditional maar is dat niet; het is geschreven door bluegrass-zangeres, banjospeler en gitarist Alice Gerrard, een folk pionier in de VS geboden in 1934.

Giddens trok tijdens de pandemie een paar dagen de Hellfire-studio dicht bij Dublin in, samen met multi-instrumentalist Francesco Turrisi. Als zij niet over de wereld reizen om hun muziek te laten horen, verblijven zij namelijk in Ierland. Zes dagen speelden ze er traditionals en wat er verder maar voor hun voeten kwam. Ook een Italiaan slaapliedje dat Turrisi voor zijn dochter zingt, namen ze op. Ze putten uit hun respectievelijke achtergronden: Italiaanse traditionele muziek, de Amerikaanse folk-, country en invloeden van spirituals waarmee Giddens opgroeide, aangevuld met Ierse traditionals. De spontaniteit waarmee ze repertoire opnemen in die studio hoor je terug op dit album waarop de heldere stem van Giddens en de traditionele instrumenten van Turrisi aangevuld met bijdragen van enkele gastmuzikanten centraal staan.

They’re Calling Me Home is een aanrader voor liefhebbers van muziek die geworteld is in tradities, prachtig vertolkt door hedendaagse artiesten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s