Daafit wil niet langer enkel dienen

Muzikanten die thuis wat in elkaar flansen zijn er ontelbaar. En misschien is dat aantal alleen maar gegroeid in de corona-periode. Een enkeling schopt het er ook nog best ver mee. Anderen knutselen maar door in anonimiteit. Een Achterhoekse muzikant probeert nu aan die anonimiteit te ontsnappen met een in het oogspringende videoclip.

De Winterswijkse muzikant Daafit speelt al – afhankelijk van welk persbericht je van hem leest – 40, 30 of 20 jaar in allerlei bands en projecten altijd de tweede viool. Meestal vind je hem achter de drumkit of toetsen, maar deze multi-instrumentalist doet alles wat je van ‘m vraagt. Druk hem iets in de handen waar geluid uit komt en het komt goed. Op zijn palmares staan indrukwekkende en minder aansprekende namen: Seanpenn, Toe Maar, Nieuwegrond, Disabuse, Lou Patty, BunkerBeatz. De stijlen lopen uiteen van nederpop via emo en metal tot en met ska, reggae en hip hop. Het maakt Daafit ook niet uit of het eigen werk of dat van anderen is. Uit een niet te stillen honger het te maken in de muziekbizz, bedacht hij ook bandconcepten als David Blowie en Skankallica. En al doende speelde hij overal waar de meeste muzikanten alleen maar van kunnen dromen: van Lowlands tot Pukkelpop, uiteraard op de Zwarte Cross en de Popronde, en deed hij zo’n beetje elk zaaltje in Nederland en België aan. En dat alles nota bene met een gemankeerd gehoor.

Overal en altijd speelde hij in een dienende rol. Maar niet langer. Daafit gooit met veel kabaal en groots gebaar de ketenen van zich. Dat slaafse dienen is afgelopen: onder de naam Helikopterman lanceert hij dan eindelijk ook zijn eigen carrière. Op zijn 48ste.

Of het gaat aanslaan valt nog te bezien. Pull Over! is de eerste single die hij presenteert, volledig thuis ingespeeld. Muzikaal is het misschien niet meteen een bijzondere blikvanger, de eigenhandig gemaakte videoclip is dat wél. Daarom vroegen wij de Winterswijker zijn tips te geven hoe je zo’n barokke fantasierijke video zelf kunt maken. Zijn eerste tip is dat je hem kunt inhuren, maar die geldt niet want dan doe je het dus niet zelf. De overige tips lees je onder de video.

De vijf tips van Daafit

‘Schaf een goedkoop greenscreen aan’
  1. Als je je eigen muziek op kunt nemen kun je ook video-editten!
  2. Schaf een goedkoop greenscreen en een goede lamp aan.
  3. Gebruik geen bestaande filters en effecten van populaire apps maar verbeeld je iets en probeer er ‘handmatig’ met je software zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Meestal valt het resultaat net iets anders (dus verrassender) uit. Of het brengt je op plekken waar je anders niet zo snel zou komen.
  4. Zoek foto’s, schilderijen en tekeningen met Google image, knip ze uit elkaar en plak ze dusdanig op je eigen manier in je video dat ze van jou worden. Desnoods met watermerk en al. Bezit is een leugen!
  5. Doe niet alles alleen maar zoek iemand die minimaal wekelijks even zeurt om een update van je project.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s