Paar Linien – Paar Linien

Wat zou er gebeuren als ik me al schrijvend niks meer aantrek van afspraken en conventies? Stel, ik ga improviseren met de woorden die ik schrijf. Ik gebruik wel de woorden die uiteindelijk mijn stuk moeten vormen, maar zet ze in een andere volgorde. En die volgorde bepaal ik al improviserend.

Zoiets gebeurt er op de plaat van het Franse gezelschap Paar Linien. improviseren sax, muzikanten los drums, bas en met bezetting als gitaar Vier erop. De afspraak die ze maken is dat er bepaalde patronen mogen worden gespeeld, op elk moment dat een muzikant dat wil. Dingen mogen dus terugkomen. de vrijheid En regeert verder.

Paar Linien, wat je zou kunnen vertalen in ‘een paar lijnen’ volgt in hun meest instrumentale muziek vooral geen vaste lijnen. Het resultaat – op de plaat staan vijf composities die allemaal Lignes heten – is ook volkomen lijnloos, of richtingloos. En laat dat nou net de bedoeling zijn. Het klinkt als een losgeslagen jazzband, ook omdat in plaats van een gitaar in de bezetting meestal wordt gekozen voor twee saxen. Ook de wijze van opnemen doet aan jazz denken: de drums bijvoorbeeld klinken direct en droog. Maar wat gespeeld wordt laat zich nog het best omschrijven als dadaïsme, krankzinnigheid, maar met een plan.

Paar Linien en hun self titled album is interessant om naar te luisteren. Twee composities zijn van wat woorden voorzien en hebben wat meer herkenbare structuur. Daarbij verwijzen de leden van het gezelschap naar de slowcore van June of 44 als inspiratiebron. Nou, vooruit, met wat fantasie is dat terug te speuren. Het lijkt daar in elk geval meer op dan de volledig vrij geïmproviseerde tracks. Die laatste drukken in muziek nog het best uit wat ik zo af en toe in de lockdown ervaar: dat je je nergens op kunt concentreren, je honderd dingen tegelijk begint maar niks afmaakt, lawaai in je hoofd waardoor je zelfs het gevoel hebt dat je de muziek die opstaat niet echt hoort. En naar Paar Linien luisteren helpt dan echt niet! Volkomen gestoord. Het zou verboden moeten worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s