EUT – Party Time

EUT is een lekker eigenwijs bandje dat is ontstaan uit aan de popopleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Het voordeel is dat de artiesten geschoold zijn en dat hoor je op alle vlakken terug, maar dat het eigenwijze zorgt ervoor dat ze geen voorspelbare muziek maken. Het genre is pop, maar er zit iets tegendraads in. Zelf spreken ze daarom ook wel van postpop en dat is misschien niet eens zo gek, behalve dat er ook wel een 90’s vibe te bespeuren valt. Is dat erg? Nee, in het geheel niet. Denk aan The Cardigans in optima forma, denk aan Garbage en eventueel aan Blur. En laat dat idee dan weer los, want EUT bewijst met de opvolger van het meesterlijke album Fool for the Vibes uit 2018 dat hij een eigen geluid heeft. Springerige pop met een fijn rafelrandje. En het is juist dat randje, dat een keur aan stijlen herbergt dat EUT onderscheidend vermogen geeft en waarom EUT klaar is om, zodra dat weer kan, concertzalen en festivalweides plat te spelen in binnen- en buitenland. 

“Party Time draait om lust, seks en eenzaamheid; het nieuwe album gaat over dansen op een lege dansvloer en als je dan je plat op je gezicht valt, het misschien het beste is om gewoon te blijven liggen.” Voorgaande zin is overgenomen uit het begeleidend schrijven bij het nieuwe album. Het dekt zo goed de lading dat we geen poging doen om het te herschrijven. Over de vraag of titelnummer Party Time een lockdownnummer is zei zangeres Megan de Klerk eerder in een interview met 3voor12: ‘Eigenlijk gaat het nummer oorspronkelijk niet over de lockdown-situatie. Het gaat over een sleur-relatie waarin je eigenlijk niet tot je recht komt. Je werkt hard, maar krijgt niets terug. Het is alsof je naar een feest gaat van iemand die je geweldig vindt, maar diegene komt zelf helemaal niet opdagen. Om je teleurstelling te verbergen probeer je je emoties weg te wuiven en een glimlach op te zetten. Maar natuurlijk krijgt zo’n liedje in deze tijd een andere lading.’ 

Goed, maar hoe zit het met de andere nummers? Nou, dat zit wel snor en wie de singles van de band een beetje heeft gevolgd weet dat natuurlijk al lang. Zoals dat in deze tijden wel vaker gaat is de helft van de liedjes op het album al uitgebracht als single voordat de plaat het levenslicht heeft gezien. In het geval van EUT is dat helemaal niet erg, want het zijn stuk voor stuk aanstekelijk nummers. Killer Bee en Cool hadden we niet voor niets zelf ook al in onze playlists staan. Albumopener What Gives You The Kicks heeft een lekkere 80’s vibe en het energieke nummer zou wat ons betreft zomaar de volgende single kunnen zijn. Stuck is wat experimenteler, maar daarom niet minder een floorfiller. Het begint als een wolf in schaapskleren, betrekkelijk onschuldig om halverwege strakker te worden, opgezweept door heerlijke percussie. Het nummer gaat over in een interlude waar een uitstapje richting (free)jazz niet wordt geschuwd. Het zorgt voor een, hoe tegenstrijdig dat ook moge klinken, opwindend rustpuntje op het album. Het rustige wordt doorgepakt met het gitaargeörienteerde The Bugs (Part II), waarna Killer Bee er weer in hakt met strakke beats. 

Met het slotnummer Bubble Baby toont EUT aan dat hij niet alleen weet hoe je een feestje start, maar ook hoe je het in stijl rustig af kan ronden zonder dat het ontspoort. Ondertussen zijn we getrakteerd op disco, shoegaze, (punk)rock en pop in een onweerstaanbare indiesoep. Met schijnbaar gemak neemt EUT daarmee de horde van de gevreesde tweede, en bevestigt hij nonchalant dat hij ten tijde van het verschijnen van zijn debuut niet voor niets op Noorderslag is uitgeroepen tot beste act. Wij onderschrijven dat bij dezen nogmaals van harte en doen een extra dansje in onze woonkamer met Party Time op tien. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s