Psychedelic Porn Crumpets – Shyga! The Sunlight Mound

De Crumpets uit Perth beginnen hun vierde album nog een beetje ingetogen. Gedurende een kleine minuut is de luisteraar even rust gegund gedurende Big Dijon, waarin we verwrongen stemmen een klein liedje horen zingen. Daarna start de overrompelende stortvloed aan noten en wendingen. Tally-Ho klinkt alsof Wolfmother er eens voor heeft gekozen hun razendsnelle gitaargedreven rock door een bad psychedelica te halen. Nog 13 nummers te gaan… Sawtooth Monkfish volgt. Goedgekozen naam omdat de gitaren hier klinken als hele kleine maar o zo scherpe zaagtanden. Helemaal rechts in de mix hoor je een gitaar hoog razendsnelle trillertjes maken in Tripolasaur. Het is maar een detail in een niet aflatend bombardement aan details dat samengevoegd een orkestrale muur van noise vormt. Nóg tien terreuraanslagen te gaan…

Je begrijpt, less is more is niet hun ding. De muziek is als de hoes: een overload aan info. We duiken met deze vijf Australiërs die ooit in een boerenschuur begonnen om met elkaar muziek te maken, in feite diep de historie van de rock uit de jaren zeventig binnen. Zoals je dat eigenlijk ook een beetje verwacht van een band van dit continent. Zelfs hun punkbands klinken immers altijd wel een beetje ACDC. Nou, de Crumpets passen perfect in dat beeld en hun vierde album al helemaal. Nee, niet de kinderlijke eenvoud van ACDC dit keer, maar meer de virtuoze tak van de seventees rock – denk Yes. Zanger-gitarist Jack McEwan is niet voor niets benoemd tot de top tien van beste jonge gitaristen van dit moment, en zal ons dat laten horen ook. Wat het goddank allemaal verteerbaar houdt zijn de pakkende melodielijnen in de zang. Die bieden je als luisteraar al snel wat houvast in de onstuimige zee aan noten. Noten die bij elkaar je naar een psychedelisch gekleurde droomwereld – Shyga! – voeren waar een oorlog wordt uitgevochten met stuiterende puntige rock. Ach, bekijk hun perfect in de stijl passende video’s maar, dan krijg je het idee wel.

Shyga! The Sunlight Mound is een plaat om keihard te draaien, en een nieuw wapen dat je uit Australië krijgt aangereikt waarmee je je buren eens te lijf kunt gaan, mocht het zo uitkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s