Jawohl!

Eén van de vele voordelen van leven in het wormvormige aanhangsel van ons vreselijk gave landje, is dat voor de gemiddelde Limburger van 50 jaar en ouder de taal van onze oosterburen geen ‘Fremdsprache’ is. Opgegroeid met Duitse tv-zenders zijn de meeste Limbo’s uit die leeftijdscategorie vertrouwd met het Duits. Een taal die bijzonder poëtisch kan zijn, eerder dan karikaturaal snauwend (‘don’t mention the war…’). Goed, de doorsnee Nederlandse muziekliefhebber heeft misschien occasioneel een Schlager tot zich genomen of ten tijde van de Neue Deutsche Welle 99 Luftballons völlig losgelöst im Sperrbezirk zien passeren, maar verder? Als onbezoldigd pleitbezorger van de betere Duitstalige popmuziek wat bands en songs die de moeite waard zijn ‘um mal an zu hören’.

Ondergetekende is een kind van de new wave, waardoor er in de 80’s met enige regelmaat ook Duitse wave de buis van Eustachius penetreerde. Via de Teutoonse staalslagers van Einstürzende Neubauten en het van een speedroes getuigende Yü-Gung, tot het verstilde, wonderschone droomlied Stella Maris. Van het punky collectief Abwärts en hun Beim ersten Mal tut’s immer weh. Van het met mijnwerkerssymboliek getooide Kowalski (Ultradeterminanten), waarbij ik me sterk moet vergissen als de Tanzmetal van Rammstein (Deutschland) daar niet deels op geënt is. Van de minimalistische, broeierige electro van Deutsch-Amerikanische Freundschaft (D.A.F.) en hun Sex unter Wasser en het aanvankelijk uit hetzelfde vaatje tappende Die Krupps, met Volle Kraft voraus. Meer Leckerbissen uit die tijd? Ideal (Eiszeit), Fehlfarben (Das sind Geschichten), Rheingold (Fluss), undsoweiter.

Een decennium later staken lichtjes fantastische bands als Tocotronic de kop op, waarbij alleen al songtitels als Wir sind hier nicht in Seattle, Dirk en Ich habe geträumt, ich wäre Pizza essen mit Mark E. Smith voor gespitste oren zouden moeten zorgen. De pretpunk van Die Toten Hosen en het wijze inzicht Kein Alkohol (Ist auch keine Lösung). Sportfreunde Stiller, over sportgeschiedenis waar de vaderlandse voetballiefhebber misschien liever niet aan herinnerd wordt (’54, ’74, ’90, 2010).

Platenlabels als Tapete Records en Grand Hotel van Cleef grossieren bovendien in meer dan uitstekende Duitstalige pop. Niels Frevert (Speisewagen), Wolke dat Guns ‘N’Roses’ Sweet child o’ mine onschadelijk maakt (Mein süsses Kind), Bernd Begemann (Ich hab nichts erreicht ausser dir), Thees Uhlmann (Zum Laichen und Sterben ziehen die Lachse den Fluss hinauf), Tomte (Schreit den Namen meiner Mutter), Turbostaat (Die Tricks der Verlierer), alles ganz toll.

In mijn persoonlijke favorietenlijstje hoog genoteerd: Kettcar. Topsongs die een groter bereik verdienen dan het Duitse taalgebied. Luister naar Landungsbrücken raus of Volle Distanz en oordeel zelf. Of Blumfeld (Verstärker), twee bands die behoorlijk groot zijn bij ‘unsere Nachbarn’. In de ‘Aussenkategorie’ wat mij betreft: Fink (niet te verwarren met de gelijknamige Engelse, rond Fin Greenall gevormde band). Duitstalige Americana, rock en folk met een rafelrandje en meer fraais van de hand van de helaas veel te vroeg overleden songschrijver Nils Koppruch. Die heeft ook solo nog bescheiden meesterwerkjes nagelaten (check Heimweh van het van grote klasse getuigende album Den Teufel tun), hetzij in samenwerking met de eveneens niet te versmaden Gisbert zu Knyphausen (Knochen und Fleisch). Ik kan Fink niet hard genoeg aanbevelen, liebe Musikfreunde. Die Richtung, Er sieht sie an während sie ihn ansieht und er sieht zur Tür, puur goud. En wie in deze donkere tijden toe is aan wat luchtigs: zet het raam van je bovenkamer open en laat Ich mag Leute van Carsten & Carsten er even door waaien, voor een opgefrist gemoed.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Slotsom: richt de muzikale blik eens naar het oosten. Es lohnt sich.

DJ 45Frank

Luister hier naar alle genoemde liedjes lieber freunde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s