Clap Your Hands Say Yeah – New Fragility

De oorspronkelijke vijfkoppige formatie Clap Your Hands Say Yeah, gewoonlijk afgekort tot CYHSY bestaat sinds 2014 officieel alleen nog uit Alec Ounsworth. Na een afwezigheid van ruim vier jaar is New Fragility het zesde studioalbum van CYHSY en het tweede waarbij Ounsworth in z’n eentje de band vormt.

Door: Ronald Houtman

New Fragility is qua sfeer zeker anders dan het oudere werk van de band. Maar het is toch ook weer duidelijk herkenbaar als CYHSY. Dat komt (uiteraard) vooral door het typische, zeer herkenbare stemgeluid van Ounsworth. Dit wordt vaak vergeleken met David Byrne (Talking Heads). De gelijkenis met Thom Yorke (Radiohead) die soms wordt aangehaald, ontgaat me een beetje. Eerder is er een overeenkomst met Roger Hodgson (Supertramp).

Dit typische, ietwat nasale stemgeluid van Ounsworth, vormt ook de basis van New Fragility. En zoals wel vaker bij CYHSY het geval is, zijn de meeste songteksten niet vrolijk stemmend. Zo gaat het openingsnummer, Hesitating Nation, over de politieke situatie en polarisatie in de Verenigde Staten. Thousand Oaks gaat over de schietpartij in de gelijknamige stad in Zuid-Californië op 7 november 2018, waarbij 13 mensen omkwamen.

Ondanks de serieuze sfeer en toch wel diepe teksten is New Fragility een zeer luisterwaardig album. Als je nog niet veel van CYHSY hebt gehoord vergt de zang van Ounsworth wel enige gewenning. Maar het album ’groeit’ duidelijk naar je toe. De meeste nummers zijn redelijk uptempo, liggen prettig in het gehoor en zijn juweeltjes qua opbouw. Het mooiste voorbeeld van zo’n nummer is Went Looking For Trouble. Ook Innocent Weight en Mirror Song worden schitterend opgebouwd en ook afgerond.

Het unique selling point, de zangstem van Ounsworth, is ook een beetje de achilleshiel van het album. In Dee, Forgiven wordt het te veel uitgewerkt, waardoor de zang over the top is. Hierdoor wordt het allemaal wat zeurderig. Jammer, want in de basis is het een prachtig nummer. Ook in het slotnummer, If I Were More Like Jesus, gebeurt dit. Dit nummer valt sowieso wat uit de toon bij de andere songs: het geluid en de sfeer is anders dan de rest van het album. Het is echter wel een waardig slot.

New Fragility is een mooi afgerond geheel, muzikaal en tekstueel van hoge kwaliteit. Daar doen de enkele iets mindere songs weinig aan af. Opvallend tot slot is CYHSY 2005, dat verwijst naar het eerste, inmiddels 16 jaar oude, album van de band en dat de sound van toen heeft. Dat titelloze debuutalbum is trouwens nog steeds ongeëvenaard, ondanks de bovengemiddelde kwaliteit van New Fragility.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s