Geil

In de geschiedenis van de (pop)muziek is er bijna geen thema dat meer tot de verbeelding spreekt en meer geïnspireerd heeft tot het schrijven van een liedje dan ‘de daad’. Sinds er op trommels wordt gemept, er aan snaren wordt geplukt en op klavieren wordt gehamerd, wordt de heer/mevrouw Van Wippenstein van stal gehaald. Van de vroege middeleeuwen -onder meer tot leven gewekt door de Belgische zanggroep Laïs, zoals in ‘Zeven steken’ (‘Hij was een jongeling van achttien jaren/Die bij z’n meisje de liefde kwam verklaren/Maar toen hij haar had van haar eer ontrukt/Liet hij haar zitten met haar ongeluk’)- tot de oude bluesmannen en – vrouwen. Google voor een playlist en rode oortjes eens naar ‘The 50 filthiest blues songs ever’. Alleen al een titel als Barbara Carr’s ‘Bone me like you own me’ laat niets aan duidelijkheid te wensen over. In de popmuziek werd het uitbeelden van het beest met de twee ruggen aanvankelijk nog omfloerst bezongen, want de goede zeden dienden te worden bewaakt. Vandaar dat The Beatles keurig kuis ‘I want to hold your hand’ zongen, terwijl het venerisch ongemak dat de Fab Four ten tijde van hun Hamburgse periode ondervond heus niet van handjes houden kwam. Alhoewel… in 1959 was Ron Haydock and the Boppers al expliciet, getuige diens ’99 Chicks’(‘99 chicks who could change my luck, not one is the girl that I want to…’).

In Nederland werd er menig ‘olala’ geslaakt bij de exploten van artiesten die veelal uit de stal van Johnny Hoes kwamen, grootleverancier van het schuine lied. Neem Pietje Potent, die zich in ‘Cowboy Johnny’ ei zo na aan zijn paard vergrijpt. Of Johnny Sex, die op ’12 Sex Sellers’ blijk geeft van een ‘gezond’ libido. Ketsen, pompen, palen en bonken ad infinitum. Wie nog meer synoniemen voor de oudste beweging ter wereld zoekt, verwijs ik graag door naar het boek ‘Ik, Jan Cremer’, waarin de auteur een uitgebreide opsomming geeft en tevens zijn voorliefde voor ‘De flipstand’ belijdt. Surf naar YouTube voor het gelijknamige lied.

Onbegonnen werk om alle artiesten te benoemen die de horizontale tango bezingen, maar uiteraard mag ‘geilneef’ Prince niet ontbreken. ‘Head’, ‘Erotic City’, ‘Get off (’23 positions in a one-night stand’), iemand? En voordat ik als male chauvinistic pig afgeschilderd word: ook de dames lusten er -muzikaal gezien- pap van. Prince-protegés Vanity Six gaven in ‘Nasty Girl’ aan behoefte te hebben aan ‘7 inches or more’. En Cardi B & Megan Thee Stallion zorgden met hun ‘WAP’ (Wet Ass Pussy) onlangs nog voor ophef. Exploitatie of een vertoon van vrouwelijke seksuele onafhankelijkheid en vrijheid? Roept u maar.

Tekeer gaan als een beest? Nine Inch Nail’s ‘Closer’ (‘I want to fuck you like an animal’’. Hilarisch heet? Bekijk de clip en tekst van Nick Cave’s ‘Babe I’m on fire’ (‘The general with his tank says it/The man at the bank says it/The soldier with his rocket/And the mouse in my pocket says/Babe, I’m on fire’). De hiphop is en blijft een overgroeide tuin der (deels seksistische) lusten. Pak er ‘Me so horny’ van 2 Live Crew nog eens bij. Of liever een snufje necrofilie? Neem dan The Geto Boys in het zwaar over the top gaande ‘Mind of a lunatic’ (‘Had sex with the corpse before I left her/And drew my name on the wall like helter skelter’). Minder vrouwonvriendelijk, maar van hetzelfde necrofiele laken een pak, zij het een stuk humoristischer: Jimmy Cross met ‘I want my baby back’.

Wie het toch liever bij wat onschuldige poldersex houdt: tik een exemplaar van de dubbelaar ‘De pruimenpolka’ op de kop, met daarop de vijftig ‘beste’ vieze liedjes in onze moerstaal. Persoonlijke favoriet? Rukwerk met ‘Je zoog hard aan mij’. Niet geil, wél geinig.

DJ 45Frank

DJ 45Frank, alias Frank Heythuysen, is als DJ werkzaam bij poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen, onderdeel van het eclectische DJ-duo The Vinyl Twins, journalist, maar boven alles muziekliefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s