Left of the Dial 2020: Onverzettelijk én eigenwijs

Drie dagen voor Left of the Dial 2020 van start zou gaan in de Maassilo in Rotterdam, gooiden nieuwe corona-maatregelen roet in het eten. Maar het festival revancheert zich zaterdagavond 17 oktober op ongekende wijze met een uur durende show waarvan de onverzettelijkheid èn eigenzinnigheid afdruipt. Van de autotune-overladen croon-kitsch van Raven Artson, via de als maar meer doelgerichte postpunk van Rats On Rafts, tot en met noise van het energieke duo John: alle geuren en kleuren zijn toch weer vertegenwoordigd.

Tekst en foto’s: Tineke Klamer / Left Of The Dial

De presentatie van de virtuele versie van het Rotterdamse ambitieuze showcasefestival is in handen gegeven van de band die vanuit het buitenland Rotterdam toch wist te bereiken. Nota bene helemaal van de Faeröer Eilanden – ergens tussen Schotland, IJsland en Noorwegen gelegen – komen Joe and the Shitboys. De band maakt puntige punk met liedjes die zelden de twee minuten passeren. Uit hun presentatie mag blijken dat ze ondanks alles een onvergetelijk weekeinde hebben beleefd in Rotterdam. In korte komische filmpjes – waarbij we en passant een indruk kregen van hoe het festival eruit had gezien als we er hadden mogen komen – presenteren zij de bands. Grotendeels zijn die live opgenomen in de Maassilo, deels stuurden zij live-registraties vanuit het buitenland toe.

Joe and the Shitboys presenteren Left of the Dial 2020

Joe and the Shitboys vlogen afgelopen maandag van de Faeröer Eilanden naar Nederland. Op woensdag kregen ze te horen dat het festival gecanceld was. Wat gaat er dan door je heen? Joe, zanger van Joe and the Shitboys: „Ik was niet blij, dat is een ding dat zeker is. We hadden het hele jaar een boel optredens staan, maar die gingen allemaal niet door. Dit was de enige gig die niet gecanceld werd.” Eenmaal in Rotterdam is de band op het schild gehesen en nou betrokken bij de voorbereidingen voor de virtuele versie van het festival. „We werden door de crew van Left of the Dial bij heel veel dingen betrokken, dat was heel aardig en het heeft ons erg geholpen. Ik heb een geweldige tijd hier. Ik heb de sessie van Lewsberg gekeken, zij waren erg cool. En Pig Frenzy, zij waren crazy. En ik heb een video gezien van de Engelse band John. Dat was fucking sick. Ik kijk er naar uit om de hele show te bekijken.”

Ook voor andere geboekte bands was het even slikken na het afzeggen van het fysieke festival. Een lichtpuntje in de duisternis, doofde toch nog. Jim Remens, bassist van de band Fleur: „Best wel klote eigenlijk. Een gevoel van verslagenheid. Ik had er heel veel zin in, en we hadden er hard voor geoefend. En dan is het shit als het niet doorgaat. Maar gelukkig ging het in deze vorm door. De Maassilo is een te gekke locatie en wat ik tot nu toe van de video’s gezien heb, wordt deze parallel universe-editie helemaal te gek”.

Allereerste optreden
Het duo Gooseking 3000 is tijdens de lockdown opgericht en bestaat uit Ernst van Doorn en Sophia de Hoog. Zij zouden hun eerste optreden beleven tijdens het festival. Wat dachten zij toen zij hoorden dat het niet door zou gaan? Sophia de Hoog: „Ja, balen, super ruk natuurlijk. We zijn samen begonnen aan het begin van de lockdown. Het is dus een beetje ontstaan tijdens corona, maar het wordt nu dus ook tegengehouden door corona. Dus een beetje gemixte gevoelens.” Ernst van Doorn: „Ik was ook echt heel erg teleurgesteld. Het zou het eerste optreden worden, dus dan werk je er een beetje naar toe. En ik was ook echt ziek nerveus, dus ik wilde dat dit eerste optreden achter de rug was. En dan wordt het weer uitgesteld en dat is jammer. Maar ik voelde het wel aankomen.” Sophia de Hoog: „Ik vind het wel heel positief dat dit dan nu wordt georganiseerd. Dat een organisatie dan denkt, oké, een echt festival kan dus niet. Maar wat kunnen we dan wél organiseren. Dat stemt me heel erg positief. Dat mensen dan zo hard bezig zijn te bedenken wat ze dan wel kunnen doen. Dat vind ik heel cool.”

Rouwproces
„Dit kan er ook nog wel bij”, schoot door het hoofd van Stephan Maaskant, programmeur van Left of the Dial en Rotown, toen duidelijk werd dat het festival ook in corona-proof-uitvoering geen doorgang mocht vinden. kwam de persconferentie dinsdag hard aan? Stephan: „Het is zo’n lang proces geweest in aanloop naar deze editie, dat toen het nieuws kwam je alle tegenslagen al wel voorbij was. Heel onwerkelijk. De haven was in zicht. Vorig jaar zou ik in de stress geschoten zijn als er één enkele band afgezegd zou hebben, maar dit jaar waren het er wel twintig. Veel bands die qua reizen in de knoop kwamen, waren al overgeboekt voor het jaar erop. We zijn daarna zo snel overgeschakeld naar deze vorm, naar deze absurde productie, dat er nog geen tijd is geweest voor een rouwproces. De ontlading komt vast wel na de uitzending. Ik hoop dat de mensen die kijken vanavond ook nog een greintje van de lol die we de afgelopen twee dagen hadden mee krijgen.”

Kaartverkoop gestart
Voor het team van Left of the Dial komt er nu tijd om even op adem te komen en te ‘rouwen’ dat de echte versie niet door is gegaan. Pleister op de wonde: Left of the Dial 2021 wordt 15 en 16 oktober gehouden. De kaartverkoop is gestart, de eerste bands zijn bekend.

Kijk Left of the Dial – A Parallel Universe – hier integraal terug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s