Squirrel – Quiet Life

Uit de krochten van de Nederlandse muziekscene komen zo af en toe pareltje tevoorschijn, daar waar je het niet snel verwacht. Jaren terug het duo Nancy Brick bijvoorbeeld. Maar er zijn er veel meer, van die ambachtelijk muzikanten die in hun vrije tijd met hart en ziel de mooiste dingen maken. Het feit dat spullen voor muziekproductie steeds goedkoper worden en dus meer toegankelijk, is daar niet vreemd aan.

Achter de naam Squirrel gaat Joram Tornij schuil, die we ook kennen als zanger van de Utrechtse band Most Unpleasant Men. Squirrel was al eens finalist van de Grote Prijs van Nederland en nam deel aan de Popronde. Het talent is dus eerder opgemerkt. Toch heeft het nog jaren geduurd vooraleer er dan een geluidsdrager is waar zijn werk voor iedereen beschikbaar komt.

Tornij werkte vijf jaar aan de liedjes, die naar eigen zeggen gaan over afscheid, vriendschap en opnieuw beginnen. Opmerkelijk detail: de teksten schreef hij deels samen met zijn ex-vriendin. En ja, de nummers zijn voornamelijk opgenomen in zijn thuisstudio. Dat hoor je er niet aan af, als je er tenminste nog vanuit gaat dat je geen serieus klinkende productie vanuit huis kunt maken.

Quiet Life is een heerlijke rustige luisterplaat geworden. Liedjes met mooie refreintjes, meestal spaarzaam ingekleurd met een uiteenlopend arsenaal aan instrumenten. Spaarzaam verveelt hier geen moment. Het klinkt als een klok. Tornij zingt ingetogen de meest melancholische teksten, maar weet het toch nuchter te laten klinken. De niet misselijke frase I gave it all up for you klinkt in het liedje She Says heel even dreigend, om vervolgens in een hemels melodietje, als ware het een opluchting, op te gaan. Zo valt er meer slimme speelsigheid te ontdekken in tekst en muziek. Luister maar naar Changing. Prachtig liedje over een zo herkenbaar thema.

Tornij had zichzelf beloofd dat hij zijn debuut voor zijn veertigste zou afronden. Dat is net gelukt. Op 16 oktober passeerde hij die mijlpaal en was Quiet Life te horen op streamingsdiensten. En is de wereld een troostrijk mooi plaatje rijker.

op 22 november hoopt Squirrel de plaat officieel te presenteren in dB’s, Utrecht. Die show is ook via live stream te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s