Kevin Morby – Sundowner

Kevin Morby is verhuisd en terug naar zijn roots. Woonde hij eerder in grote steden als New York en Los Angeles, inmiddels is hij terug in Kansas City. Daar woont hij met zijn vriendin Katie Crutchfield (zangers bij Waxahatchee) en gaat hij ook qua muziek enigszins terug naar de basis. Veel americana en roots op zijn nieuwe album dus, maar hoewel Sundowner misschien wel de rustigste plaat in het oeuvre van Morby is, draagt het onmiskenbaar zijn stempel. Sterker nog, wie de muziek van Morby nog niet kent en na het beluisteren van Sundowner is gecharmeerd, moet vooral diens vorige platen ook beluisteren.

Sundowner is dus overwegend een rustig album geworden. Laten we daarom beginnen met het meest uptempo nummer, Wander, dat doorspekt is met alternatieve gitaren, niet in de zin van heftig, maar wel lekker vervormd, terwijl Morby tekeergaat van ‘pom-pom-pom-pom-pom-pom. Hetzelfde trucje gebruikt hij op Brother, Sister, dat gaat over een criminele broer en zus en dat zowel oosters als spaghetti-western aandoet. Tarantino meets Morricone, maar dan muzikaal. Op nummers als Don’t Underestimate Midwest American Sun en Campfire hoor je de rust die Morby blijkbaar heeft gevonden terug. Op laatstgenoemde leidt dat zelfs tot het geluid van intiem knisperen van een vuurtje terwijl het nummer nog niet afgelopen is. Vervolgens horen we Crutchfield zachtjes zingen, waarna het nummer wordt voortgezet. Intiemer dan dit- we hebben aangezeten tijdens een romantische avond – wordt het niet. Of het moet zijn tijdens Jamie, als Morby verhaalt over de dood van een vriend of tijdens Velvet Highway, een breekbaar instrumentaal nummer, waarop Morby die voornamelijk lijkt te experimenteren op piano, ons een voorproefje lijkt te geven van een nummer in wording.

En zo valt er dus ook op het zesde album van Morby weer genoeg te beleven om het zonder meer aan te bevelen. De ingetogen nummers zijn prachtig voor wie houdt van half gezongen, half gesproken verhalen. Met Morby is het heerlijk mijmeren en de horizon afspeuren naar inzichten die samen met de ondergaande zon onvermijdelijk indalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s