Nouveau Vélo – Bogland

Ze komen uit het Brabantse plaatsje Laarbeek, net boven Helmond gelegen, tegen het veen van de Peel. Drie jongens vormen de kern. Jeugdvrienden. Maar de jeugd is voorbij, banen en gezinnen zetten nu de toon. En toch blijft uit die vriendschappelijke band tussen die vrienden muziek vloeien. Bogland, hun derde album, is daar het tastbare resultaat van.

Rolf Hupkes, Bart Haverkort en Niek Leenders keken ooit op tegen de plaatselijke coverband, vertellen ze in een interview met de regionale krant. Die konden tenminste echt goed spelen. Waaruit mag spreken dat ze het niet zo hoog op hebben met hun eigen kunnen. En dus ook nergens prat op lijken te willen gaan. Bescheidenheid siert de mens.

Voor die bescheidenheid is geen reden. Bogland – we nemen voor het gemak maar aan dat dit verwijst naar de naam die veengrond in Engeland en Ierland krijgt – is een uitmuntende gitaarplaat met hartveroverende melodieuze liedjes met een mooie melancholieke ondertoon. Van hun uit 2014 daterende debuut is nog altijd het gejaagde gevoel van met name de uptempo nummers een mooi kenmerk. Nouveau Vélo ramt hun muziek er graag in een strak tempo uit.

Als je een verwantschap met het verleden wilt duiden, dan moet dat toch allereerst met The Feelies zijn. Op de achtergrond stuitert de drum roffelend onverstoorbaar door, rijgt de soms aangenaam overstuurd klinkende bas de noten voor de grondtonen voor de melodie aaneen, en dat schept de ruimte voor de tokkelende gitaren om een complex web te weven. De zang is er, als bescheiden kers op de taart. Doet dat aan The Feelies denken, of niet soms? Meer hedendaagse referentie is The Homesick. Ook Nouveau Vélo heeft de neiging hun liedjes aan interesse te laten winnen door te rommelen met tempo’s en complexe opbouw.

Opmerkelijk is dat de tweede plaat die de Brabanders op Excelsior uitbrengen een productie heeft meegekregen die ze meer doet klinken als een in reverb gedoopte plaat van Echo and the Bunnymen. De ijle gitaarlijnen lijken zo in de ruimte te gaan zweven. En het is smaakzaak of je dat nu wel of juist niet passend vindt. Ik ben geneigd te denken dat het wat te veel de scherpte van Nouveau Vélo’s heerlijk voortkabbelende indie afhaalt. Komt een indrukwekkend mooi liedje als Different Dreams beter uit de verf in een grote gouden lijst, of kan het ook schitteren in een meer bescheiden presentatie zoals we ons die herinneren van hun debuut? Ach, luister eens naar nog mooier Waves, en hoor zelf dat er niks te klagen valt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s