Jon Gomm – The Faintest Idea

Reeds op tweejarige leeftijd experimenteerde Jon Gomm met ukelele. Inmiddels heeft de veertiger zich bekwaamd op gitaar als geen ander. Toen ik een video van Passionflower liet zien aan een vriend die gitaarleraar is, werd hij heel stil. Of hij zoiets eerder had gezien of gehoord? Hij vond het in één woord ‘bizar’.

Ook op de Faintest Idea is het weer Gomm die de klok slaat. Toch is de singer-songwriter en meestergitarist nu niet volledig solo te horen op het elf nummers durende album. Hij wordt deze keer bijgestaan door producer Andy Sorenson, die hier en daar synthesizer toevoegde als tegenhanger van het warme soulvolle geluid dat Gomm aan zijn gitaar weet te onttrekken. De samenwerking geeft op subtiele wijze net iets meer diepgang aan de eenvoudige eerlijkheid die uitgaan van slechts een man en een gitaar. Want later we wel wezen, wie bijvoorbeeld luistert naar Dream Factories of Swallow You Whole kan zich nauwelijks aan de indruk onttrekken dat Gomm aan het hoofd staat van een drie- of vierkoppige band. Hoe hij dat doet is goed te zien in eerdergenoemde video of in de meer recent opgenomen clip ter promotie van single Cocoon van The Faintest Idea.

Gitaristen zullen op een andere manier naar The Faintest Idea luisteren – zij zullen eerder op het puntje van hun stoel zitten – dan leken, die vooral luisterpop horen, die soulvol wordt gezongen en bij vlagen minimaal lijkt. Dat is natuurlijk terug te voeren op het feit dat alles wat Gomm laat horen door hem live ook solo mogelijk moet zijn om ten gehore te brengen. Het maakt dat niet-gitaristen languit in de kussens of mogelijks zelfs in lotuszit van de composities kunnen genieten. The Faintest Idea is namelijk ook een plaat om gewoon lekker bij weg te dromen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s