Matt Berninger – Serpentine Prison

Het is best vreemd als je je realiseert dat Serpentine Prison pas het eerste solo album is van Matt Berninger. De negenenveertigjarige zanger van The National maakte met Return To The Moon (2015) onder de moniker EL VY al eens een album zonder zijn vaste bandmaatjes, maar deed dat samen met Brent Knopf (Menomena, Ramona Falls). Ook was hij de afgelopen jaren regelmatig te horen op albums van anderen, waaronder een track (My Enemy) op de laatste CHVRCHES plaat Love Is Dead, maar ook op het album The Road From Memphis (2011) van Memphis Soul legende Booker T. Jones. En als betrof het een ruildeal is de voorman van Booker T. & The M.G.’s op zijn beurt betrokken bij de productie van Serpentine Prison.

Naar de muziek dan. Laten we maar direct met de deur in huis vallen, Serpentine Prison is een prachtige plaat geworden. Tien nummers lang neemt Berninger de luisteraar mee op een intieme, persoonlijke reis langs de stemmige krochten van zijn ziel, met zijn bariton als sterkste wapen waarmee hij zowel als traditionele singer-songwriter als als crooner excelleert. Soms begeleid door slechts gitaar of piano (Distant Axes, All For Nothing), en dan weer in met strijkers en blazers opgeleukte songs als Collar Of Your Shirt en Take Me Out Of Town.

Sepentine Prison is een intense, hartverwarmende plaat geworden die wat betreft dynamiek en tempo weinig verschilt van The National, maar zich qua zeggingskracht moeiteloos kan meten met het beste werk van zijn band. Een toepasselijke soundtrack voor deze donkere tijden, dus schenk een goed glas whisky in, steek een kaarsje aan, en voor mijn part een sigaar, zak lekker weg in een luie stoel en sluit je ogen. Je zal zien dat COVID-19 even niet meer bestaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s