Covers

Als zelfverklaard ‘cover lover’ ben ik in de loop der jaren covers gaan ‘sparen’. Inmiddels moeten er hier in huis enkele duizenden covers staan op LP, CD en 7”. Iedere gek z’n gebrek. Daarbij gaat het me niet om klakkeloos een min of meer bekende song naspelen, maar er een eigen – liefst eigenzinnige – draai aan geven, een nummer binnenstebuiten keren of het dusdanig verbouwen dat de song in kwestie een tweede leven krijgt.

De keuze is dus reuze, want in de pophistorie is coveren sinds jaar en dag schering en inslag. Van The Beatles en de The Stones die het vak leerden door op de schouders van voorgangers te gaan staan (om zelf giganten te worden) tot de occasionele voltreffercover die het startschot van een carrière bleek in te luiden (Milow, iemand?). Covers zijn er in alle soorten en maten. Goed, gek, goed gek, slecht, hilarisch, buitengewoon fraai of op z’n minst opmerkelijk.

Je hebt de veelplegers, die niets anders doen. Zoals enkele jaren geleden op de Pinkpop-editie waar The Boss als hoofdact stond geprogrammeerd. Iets lager op het affiche: Me First & the Gimme Gimmes; pretletters die (soms belegen) nummers ‘verpunken’. ‘We’ve got more hits than Bruce Springsteen’, verkondigde de zanger bij het begin van het optreden. Geen woord van gelogen, als je hun discografie even ter hand neemt. In dezelfde hoek: The Boss Hoss; Duitse cowboys die dan weer bekende (dance) hits in een country-outfit hijsen. Of Nouvelle Vague dat – nomen est omen – new wave klassiekers van een nieuw jazzy jasje voorziet. Voor wie niet vies is van wat camp en kitsch: Richard Cheese (klassiekers die omgetoverd worden in Las Vegas muzak); Mike Flowers Pops (idem dito, maar dan wat orchestraler) en niet te vergeten de ‘Partybombe’ Mambo Kurt, die op een ‘Heimorgel’ zelfs Underworld een beurt geeft. Of, nu we toch in Duitsland zijn, Senor Coconut, die Kraftwerk-songs een Latin-twist meegeeft. Voor meer Kraftwerk-maar-dan-anders: The Balanescu Quartet, een strijkkwartet. Tot de vreemdste eenden in de bijt behoort de zingende huisvrouw/zaag Mrs. Miller, alhoewel je dat ‘zingen’ met een pak zout dient te nemen en Asterix-gewijs een fikse pluk peterselie in je oren dient te stoppen alvorens tot beluistering over te gaan. Ook beetje vreemd: The Langley Schools Music Project, een schoolkoor dat zich aan popklassiekers waagt (zie/hoor ook het Belgische Scala & Kolacny Brothers).

Of al deze pogingen zich popklassiekers eigen te maken ook tot verbeteringen van het origineel leiden? Zelden, maar dat mag de luisterpret niet drukken. Hoe dan ook bijzonder fraai is het album ‘Dylan’s gospel’ door The Brothers and Sisters, die Bawb zelfs in Staphorst kerkfähig maakt. Of het Australische Hellsongs, dat hardrock- en heavy metal klassiekers akoestisch covert. Twee persoonlijke favorieten die het origineel naar de kroon steken of zelfs beter zijn: ‘Say hello, wave goodbye’ (Soft Cell) in de in pure melancholie gemarineerde versie van David Gray en ‘Miracle on 8th Street’ (American Music Club), dat in de versie van Willard Grant Conspiracy me telkens weer reduceert tot een hoopje as.

De laatste loten aan de coversboom alhier zijn het door Vic van de Reyt samengestelde album ‘When it was sixty-four – The Beatles in het Nederlands’. Tevens maakte mijn covershart deze week een vreugdesprongetje toen bleek dat de voor mij verder onbekende Laurence Mason, die onder het alias Take Vibe ‘Golden Brown’ van The Stranglers een Dave Brubeck-behandeling geeft, deze geweldige cover op 7” uitbrengt. Dit naar aanleiding van een geniaal gemonteerde videoclip die even ‘viral’ ging. Check it out. Balsem voor de ziel in deze zware tijden.

Onderstaand nog covers die je gehoord moet hebben. Luisteren op eigen risico!

DJ 45Frank

DJ 45Frank, alias Frank Heythuysen, is als DJ werkzaam bij poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen, onderdeel van het eclectische DJ-duo The Vinyl Twins, journalist, maar boven alles muziekliefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s