Mina Tindle – Sister

De Parisienne Pauline De Lassus kruipt voor de derde keer in de huid van Mina Tindle, het pseudoniem onder welke naam zij sinds 2012 albums uitbrengt. Sister is haar derde soloplaat. We moesten er langer dan gemiddeld op wachten, want tussen haar debuut Taranta (2012) en haar tweede Parades (2014) zat slechts twee jaar, maar het geluid is dee keer dan ook heel anders. Deed ze op haar debuut nog denken aan bijvoorbeeld Feist, op Sister is daar weinig meer van te merken. De nummers zijn veel stemmiger en Sister is complexer dan haar voorgangers. Thema’s die de revue passeren zijn geliefden die kannibalen worden, koningen en sirenes en vrouwen met vleugels. Daarbij doorspekt ze haar verhalen met een fragiele wijsheid en onthult geheimen over het gevaar van verliefdheid en het volgen van een wild hart.

Give A Little Love gaat over intens verlangen. Het nummer is geschreven door Sufjan Stevens en hij is ook als achtergrondzanger op het nummer te horen. Op Belle Pénitence deelt ze een tedere liefdesbrief aan haar man (Bryce Dessner van The National). Het is het eerste nummer op de B-kant en een prachtige opener, iets minder breekbaar dan het ingetogen Jessa waarmee de A-kant opent, maar toch een schitterend liefdesliedje. Net als op Louis zingt ze hier overwegend in het frans en horen we klarinet, waardoor het een dromerig tintje krijgt. Op Tryptique, dat ze samen schreef met Dessner, die overigens op het leeuwendeel van de plaat een bijdrage levert als gitarist, wordt de tijd genomen. Het tien minuten durende nummer is het meest klassieke en minimale stuk van Sister. Zoals de naam doet vermoeden bestaat het uit drie delen. Hoewel het een mooie afsluiter zou zijn van het album, is het slechts de inleiding daartoe: een schitterende cover van Is Anything Wrong van de jong overleden singer-songwriter Lhasa De Sela. Het wordt klein vertolkt maar is een groots uitgevoerd eerbetoon aan Sela.

Sister is geproduceerd door producer Thomas Bartlett (Yoko Ono, Florence + the Machine). Samen met De Lassus slaagde hij erin Mina Tindle evenwicht te laten vinden tussen magie en realisme. Of Sister daarmee een magisch-realistisch album is, moet de luisteraar zelf maar uitmaken. Bij twijfel, luistert hij bijvoorbeeld naar Lions met daarin de zinnen: If the roads are made for a parade / Go march with the lions en You need to keep going / even if sometimes you feel like you’re just pretending to be brave /  It’s all about the march.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s