Loudon Wainwright III – I’d Rather Lead A Band

Loudon Wainwright III is ruim 50 jaar actief als singer/songwriter en kan dus gerust een veteraan in de muziekwereld worden genoemd. Hij kan inmiddels doen wat hij leuk vindt. Blijkbaar had hij zin in een plaat met een bigband, en zo geschiedde. Samen met Vince Giordano en zijn band The Nighthawks en producer en muziekbegeleider Randall Poster werden veertien nummers uitgekozen uit de periode 1920-1930. Hoe lang dit selectieproces heeft geduurd weten we niet, maar feit is dat de mannen elkaar kennen van de opnames van de serie Boardwalk Empire uit 2012. Toevalligerwijs is dat ook het laatste jaar dat een album van W.III uitkwam.

Hoe lang het kiezen van de nummers voor I’d Rather Lead A Band ook heeft geduurd, het opnemen ging in ieder geval aanzienlijk sneller, want W.III, Giordano en The Nighthawks namen het album in slechts 3 dagen op in Electric Lady Studios. Het resultaat is een losse, frisse en anti-nostalgische vertolking van nummers van componisten als Irving Berlin (I’ll Rather Lead a Band en The Little Things In Life), Fats Waller (Ain ’t Misbehavin’), Frank Loesser (More I Cannot Wish You).

Openingsnummer How I Love You (I’m Telling The Birds, Telling The Bees) doet tekstueel denken aan het gedicht van Paul van Ostaijen, Marc groet ’s morgens de dingen. In plaats van groeten, vertelt de zanger aan allerhande dingen en dieren dat hij zo verliefd is. Een feel-good opener dus. Het geeft meteen ook aan met wat voor album we te maken hebben, want het zet duidelijk de toon. Pittiger wordt het niet. Bigbandmuziek kan best knallen, maar op I’d Rather Lead A Band, is een gematigder geluid te horen. De nummers lijken meer bedoeld als achtergrondmuziek voor een gezellig etentje. Mocht Kerstmis ondanks Covid19 doorgaan, dan kun je dit album dus gerust opzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s