Mammal Hands – Captured Spirits

Enkelen van ons werken tegenwoordig wat vaker thuis. Fijn daarbij is dat je af en toe als je eens niet hoeft te videovergaderen een plaatje op kunt zetten. Niet te opdringerig graag, maar iets dat wel interessant klinkt. In die categorie kunnen wel Captured Spirits van de Britse alternatieve jazz-formatie Mammal Hands aanbevelen.

Mammal Hands zijn saxofonist Jordan Smart, pianist Nick Smart en drummer en tabla speler Jesse Barrett. Ze verkennen met elkaar een terrein dat ergens ligt tussen popmuziek, jazz en klassiek modern. Het doet bij vlagen wat denken aan Red Snapper, maar dan zonder de funk en explosieve energie. Als echte popliefhebbers of echte jazzfanaten het resultaat horen zullen ze het naar alle waarschijnlijkheid ‘vleesch noch visch’ vinden. Daar zit ook wat in. Mammal Hands benadert bovendien angstig dicht de muzak die je verwacht te horen in de wachtkamer van je tandarts. In de door de band gemaakte ronkende beschrijvingen van de nummers klinkt door dat zij vinden dat ze heel spannende dingen aan het doen zijn. Bijvoorbeeld door in een nummer eens te proberen zo hard als ze maar kunnen te spelen. Die watjes moeten eens bij een optreden van Metz gaan kijken, denk je dan als liefhebber van een wat extremer genre.

Toch nodigt deze plaat uit langer te blijven luisteren. Dat komt in de eerste plaats doordat de plaat fantastisch klinkt. De drie zijn overduidelijk vaardige muzikanten die hun instrumenten prachtig kunnen laten klinken en dat is mooi op de geluidsdrager vastgelegd. Daar bovenop komt dat de plaat een paar hele mooie instrumentale liedjes telt, Riddle bijvoorbeeld en Ithaca, Rhizome of afsluitend Little One. Liedjes met een pop structuur met pakkende melodieën en bomvol sferen. En gelukkig zonder die oeverloze solo’s uit de jazz. Prima te pruimen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s