Declan McKenna – Zeros

Je zal maar een tiener zijn en al allerlei prijzen krijgen en gezien worden als het nieuwe talent waar iedereen al een poosje op heeft zitten wachten. Dat moet toch rare dingen met je doen. Misschien niet al te gezond om op te groeien tot een fijn en evenwichtig mens. Declan McKenna moet er mee dealen sinds hij, amper de 16 gepasseerd, al werd uitgeroepen tot ontluikend talent en de NME op zijn dak kreeg. Instant tieneridool.

Twee jaar later verscheen zijn debuut What Do You Think About the Car? Met politiek getinte songs. Ja, dat ventje neemt de wereld de maat omdat hij vindt dat zijn persoonlijk leven niet boeiend genoeg is om over te schrijven. En bovendien is hij van mening dat het helemaal niet raar is om uitgesproken teksten te maken over de toestand in de wereld, omdat zijn leeftijdsgenoten het daar met elkaar ook over hebben. In die zin vindt hij zichzelf zelfs een vertegenwoordiger van zijn generatie. Ga er maar aanstaan.

Intussen is de Brit net de twintig voorbij en presenteert hij zijn tweede volwaardige album, Zeros. Nu wel met teksten over hemzelf, want zeg nu zelf, als je rond de twintig bent gebeurt er normaal genoeg om wat over te kunnen vertellen. Zijn seksuele voorkeuren bijvoorbeeld, waarover in de pers druk wordt gespeculeerd en hij zelf niet al te heldere uitspraken doet.

Goed, zover het fenomeen Declan McKenna. Zeros is een buitengewoon te genieten plaatje als je van theatrale Britpop houdt. Niks kinderachtigs aan, zeker niet per se voer voor tieners. Niet zelden moet je toch aan Bowie denken. Dat verklaart wellicht de korte flirt met glamrock van de jonge Brit. Luisterend naar de composities van McKenna is het alsof je naar een West End-musical zit te luisteren, met de ene wending na de andere, groots gearrangeerd soms. Zoals The Key To Life On Earth dat nog klein begint met zo’n MGMT-thema maar naar het einde pompeus wordt uitgebouwd en met een batterij zangers uiteindelijk ontploft. Dat gebeurt vaker op Zeros. Twice Your Size begint echt kabbelend als een klein liedje maar eindigt als de film From Dusk Till Dawn in totale chaos.

Zeros is een knappe plaat met drukke liedjes die meestal vrolijk stemmen. McKenna’s fladdert er vocaal doorheen, zijn stem in krullen buigend. Een plaat met een instrumentatie die uiteenloopt van honkie tonk piano tot smakelijke fretloze bas. Het is werkelijk een kleurrijk druk kunststuk.

Als alles goed gaat is Declan McKenna 30 april 2021 te bewonderen in de Rotterdamse Maasilo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s