The Notwist – Ship (ep)

Heeft u dat nu ook? Dat er van die bands of artiesten zijn die precies de juiste snaar raken om bij u, en misschien wel uniek enkel en alleen bij u, een tranenvloed los te maken? Dat heb ik met The Notwist en Kate, inmiddels Kae, Tempest. Geen idee waarom. Gênante toestanden levert dat op, in een concertzaal vol mensen, en u daar grienend in het midden. Alsof u die middag bij uw huisarts heel slecht nieuws heeft gekregen…

Gelukkig ben ik alleen als ik het het eerst naar Loose Ends mag luisteren, een van de slechts drie composities op een nieuwe ep van The Notwist. Nota bene geen verrassende track, het wordt zelfs geduid als een typisch The Notwist product. Het is een melancholische ballade die langzaam in volume en intensiteit wordt opgebouwd. Vol mete hun unieke geluidjes er bij en die stem van Markus Acher. Die lijkt zo vals te zingen, maar dan op een manier die gewoon niet mooier kan. Hoppeta, zodra gitaar en drums invallen komen daar die tranen weer… Het is toch werkelijk van buitenaardse schoonheid dit lang uitgesponnen en mooi opgebouwde nummer. Prachtig gevangen ook deze keer, terwijl er toch heel veel gebeurt door al die muzikanten en naast een gewone bandbezetting al die elektronica, percussie en rare geluidjes.

Loose Ends is een track voortgekomen uit opnamen voor een soundtrack voor een film, vertelt de band. De afgelopen jaren – het is al weer zes jaar terug dat de Duitsers een album afleverden – hebben ze zich een beetje verloren in allerlei projecten met andere bands en voor films en het organiseren van festivals. De samenwerking met Japans indie-fenomeen Tenniscoats staat daarbij centraal en leidde in 2017 bijvoorbeeld tot een bijzonder geslaagde plaat van de samenvloeiing van beide bands onder de naam Spirit Fest. Zangeres van Tenniscoats Saya horen we nu ook op het eerste nummer op de ep Ship. Een bijna dansbare track vol bijzondere sounds, waar de leden van The Notwist bij het maken van soundtracks voor films nóg bedrevener in lijken te zijn geworden. De ep sluit af met een, voor The Notwist, vrolijk gestemd instrumentaaltje.

Ship is een opmaat naar meer nieuw werk van Markus Acher en zijn vrienden uit München. Drie zeer uiteenlopende nummers wekken bij ons de verwachting dat er een afwisselende nieuwe plaat op komst is vol verrassende samenwerkingen. Wanneer we dat werk mogen verwachten vertelt label Morr Music ons nog niet. Dat geeft me dan tijd alvast zakdoeken in te slaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s