I Like Trains – Kompromat

‘Miserable since 2004’ is de ondertitel van de officiële website van de Britse band I Like Trains. En daar is geen woord van gelogen. Rond het ontstaan van de band maakten ze deel uit van wat bijna leek op een kleine Britse revival van bandjes die zich oriënteerden op het gebied ergens tussen Joy Division en The Mission.

Zo eens in de zoveel jaren komt de band uit Leeds op de proppen met een nieuwe plaat, altijd stijlvast. Kompromat is een naadloze voortzetting van wat de Britten eerder deden, maar opvallend is dat I Like Trains meer uptempo, dansbaar en poppy voor de dag komt. In de laatste releases liep de band nog wel eens vast in de eigen mismoedigheid, nu blijft het toch ‘vrolijker’, bij gebrek aan een beter woord om inktzwart plezier uit te drukken. Opvallende uitschieter op de plaat is The Truth, met een onvervalste four-to-the-floor beat, een fijn baslijntje en een politiek pamflet in praatzang: ‘the truth is all things to some men’.

Ons oog wordt ook gevangen door de hoes van deze release van I Like Trains. Inktzwart met een patroon van witte lijntjes. Typische vormgeving voor zo’n doomband en passend bij de esthetiek van het decennium waar ze zich toch nog wat op richten.

Kompromat is een aanrader voor de liefhebbers van dit genre en alleen al om de hoes de moeite van het uitchecken waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s