Jason Molina – Eight Gates

Jason Molina overleed in 2013, in feite als gevolg van zijn overmatig alcoholgebruik. Molina was een prominent vertegenwoordiger van wat je slowcore zou kunnen noemen: composities op laag tempo maar met een hoge emotionele intensiteit. Zijn werk is voornamelijk terug te vinden onder de naam Songs: Ohia.

Eight Gates is een verzameling van de laatste opnames van zijn hand, in Londen opgenomen. Negen songs, soms net een schets of een begin, een enkel compleet nummer. Je hoort Molina hier en daar praten met de mensen om hem heen in de studio, wat een apart sfeertje geeft aan de plaat en je bij beluistering nog eens herinnert aan de status van deze uitgave. ‘Everybody shut up, I want to play this song’, haalt hij uit naar de technici voor hij het afsluitende nummer The Crossroad + The Emptiness inleidt en zingt ‘Sundown December thirty comes; Though given one I have no wish; I feel the dread as you reread my palms’.

Door de nummers waart de geest van Mark Hollis van Talk Talk. Be Told The Truth en Shadows Answers The Wall dragen kenmerken van de uitgeklede en gedragen esthetiek van Hollis. Uitgevoerd door Molina, met zijn altijd met emotie geladen stem en karakteristiek trillertje, zijn dat hoogtepunten op deze postuum uitgebrachte plaat.

Per saldo een plaat die je als bewonderaar van het werk van Molina niet mag missen, maar voor wie hem nog niet kent, niet de beste manier om er mee kennis te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s