Choir Boy – Gathering Swans

Het is moeilijk chagrijnig te blijven – of serieus – bij het beluisteren van Gathering Swans van de band Choir Boy uit Salt Lake City. Het is hun tweede plaat. De referenties aan jaren tachtig pop vliegen je om de oren. Vleugen ABC, een vol vette sound als van Lloyd Cole and the Commotions, pathetische zang a la Mark Almond, vliegende baslijnen met vette chorus, elektronische drums en handclaps, analoge synths en sprankelende gitaarlijntjes die door het geluidsbeeld stuiteren. In de teksten zit een flinke dosis absurditeit en prettige humor. Have you ever noticed Andy can’t have candy can he, is een pakkende strofe uit een lied over een man met een voorkeur voor films with morbid endings. Wat mij betreft het vrolijkste en leukste liedje op de plaat. Het is een en al plastic pathetiek als Guido Belcanto, verpakt in een aalgladde muzikale verpakking.

Dat morbide, dat zie je terug in de absurde hoes van de plaat. We zien vermoedelijk zanger Adam Klopp met een aangetast diep rood oog. Passend bij het nummer Toxic Eye, wellicht. Op andere uitingen van de band zien we ze in dracula-kostuum; liefhebbers van nep horror en Halloween zo te zien. Het artwork vol grappen en grollen en rare lettertypes. Deze heren draaien ons graag een rad voor de ogen. Maar zetten niets vermoedende platenkopers met die vormgeving wel zwaar op het verkeerde been. Je zou denken met een blackmetal band te maken te hebben. Niets is minder waar.

Ondertussen horen we wel enkel prima liedjes voorbij komen op Gathering Swans. Neem nu Complainer, waarin de draak wordt gestoken met iemand die klaagt, maar erkent dat het allemaal eigenlijk best meevalt. De stuwende bas en geweldige keyboardlijntjes zetten de toon op het uptempo lekker dansbare nummer.

Gathering Swans van Choir Boy is als een monchou-taart met een extra schepje suiker en een topping van kersen uit blik. Te zoet om waar te zijn, maar stiekem hartstikke lekker. Om Choir Boy te citeren: Sweet candy, I want a candy, uh ah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s