Laura Marling – Song For Our Daughter

Al dagen hangt de frase ‘the book I left by your bed‘ in mijn hoofd. Het lijkt een bijzin, die bijna wordt gemompeld, maar met een melodie die in mijn hoofd blijft hangen. Misschien omdat bij de eerste keer dat de frase langskomt in het titelnummer, strijkers invallen en het nummer sonisch een impuls krijgt. Een frase met een betekenis die boeit, vragen en beelden oproept. Communiceert deze moeder via boeken met haar dochter over de vragen van het leven?

De titel van het nieuwe album van Laura Marling roept al evenzeer een wereld van gedachten op. Is dit autobiografisch? Heeft Marling een dochter? En vraagt ze zich inderdaad af hoe het haar zal vergaan als zij ouder wordt en maakt ze zich echt zorgen over alle bullshit die zij zal moeten verdragen?

Marling pakt de draad op na een uitstapje als Lump, haar los-vaste samenwerking met Mike Lindsay van Tunng; een buitengewoon geslaagd uitstapje trouwens. Song For Our Daughter is een prachtige plaat vol ambachtelijke liedjes, meestal op basis van een akoestische gitaar en die feeërieke stem van Marling, een stem met een ongekende beheersing en expressie. Meestal spaarzaam gearrangeerd, met enkel een piano of gitaar. Intiem, alsof je in het Londense keldertje van Marling te gast bent. Dat heeft het effect dat als er dan andere instrumenten instappen, het direct explosief klinkt. Dat geldt met name voor de wonderschone strijkersarrangementen van de hand van Rob Moose. Prijsnummer Held Down is wel met een volledige band uitgevoerd, maar weer zo subtiel dat je je verzeild waant in een plaat uit de jaren zeventig van Carole King of James Taylor. Van een kwaliteit uit ver vervlogen tijden. Betoverend mooi.

You took out the money your mama had saved. She told me she kept it for running away, for fortunes can change. Paf, en weer zitten we in een klap midden in een verhaal waar je fantasie op los gaat. Het toneel is opgetrokken, het drama dreigt. Marling tokkelt op haar gitaar, haar stembanden trillen, strijkers zweven langs. Ze vertelt verhalen, op deze plaat. Meeslepend.

Jammer is het dan dat de plaat vol emotie geladen liedjes wordt afgesloten met een te luchtig liedje. Dat doet helaas afbreuk aan de zorgvuldig opgebouwde sfeer, en had voor mij achterwege mogen blijven.

Zet Song For Our Daughter op en je gaat op in een wereld die je zelf schept, aan de hand van Marling, haar geweldige stem en haar prachtige liedjes. En die dochter, die is denkbeeldig, gecreëerd door Marling na het lezen van het boek Letter To My Daughter van Maya Angelou.

Een gedachte over “Laura Marling – Song For Our Daughter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s