Tindersticks – No Treasure But Hope

Als dit is wat wonen op een Grieks eiland met je doet, moeten we er misschien allemaal maar gaan wonen. Het opent zintuigen, en laat je uiten wat je op je lever hebt; soms diepzinnig, soms warm en nostalgisch, of geheel zonder gêne bijna oppervlakkig en plastic over de liefde voor naasten en nageslacht.

No Treasure But Hope van Tindersticks is een warmbloedig mooi album geworden waar je op de huid van Stuart A. Staples kruipt en een kijkje naar binnen wordt gegund. Staples woont al weer een poosje op het Griekse eiland Ithaka. Zoek de video bij Pinky in the Daylight maar eens op, en je ziet er van die super-8 vakantiefilmpjes van die omgeving; een filmpje geregisseerd door Staples zelf. Dan krijg je een beetje een indruk van waar die zacht wiegende gemoedsrust – soms toch wel een beetje geprikkeld door wat frustraties of spijt – vandaan lijkt te komen.

Het nieuwe Tindersticks-album trapt af met een teder lied dat direct de koers uit zet voor het hele album: For The Beauty. Warm klinkend, prachtig gearrangeerd waarbinnen alle ruimte is gelaten voor die eigenaardige geprononceerde stem van Staples. Op dit tempo en in deze sfeer kabbelt de plaat door, een ideale soundtrack voor een koude winteravond. In de teksten lijkt de voorman van Tindersticks zijn gevoelsleven af te tasten. Dan weer zingend over een diepgevoeld gemis – ’I miss you so bad’ – dan weer bijna opgewonden over foto’s van zijn kind in misschien wel het meest experimentele liedje See My Girls.

Niet alle nummers zijn even sterk. Uitgerekend het nummer Pinky in the Daylight dat als single naar voren is geschoven, is een beetje een oppervlakkige track waarin het voor Tindersticks doen misschien iets te pakkende deuntje net te vaak wordt herhaald. Gelukkig staan daar veel prachtige momentjes tegenover. Hoor maar eens hoe mooi de blazers voorzichtig binnenkomen in Tough Love. No Treasure But Hope is gewoon een mooie zachtaardige plaat. Die even sterk eindigt als dat ‘ie begint met het titelnummer met enkel die stem en een piano; ’No treasure but hope, only fear in our hearts’. Op de hoes van de plaat staat dat eiland waar Staples nu zijn dagen slijt. Jaloersmakend…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s