Yorkston/Thorne/Khan – Everything Sacred

Op Everything Sacred komen jazz, Engelse folk en muziek uit India samen. Drie muzikanten nemen elk hun cultuur en hun muzikale achtergrond mee om er een stemmige mix van te maken. James Yorkston komt uit de Schotse folkscene; Jon Thorne kennen we als bassist (veelal op staande bas) van Lamb maar komt oorspronkelijk uit de jazzwereld, en Suhail Yusuf Khan die gevierd sarangi-speler en zanger is in New Delhi. Vocaal wordt het drietal ondersteund door de Ierse Lisa O’Niel.

De nummers op Everything Sacred zijn zeer afwisselend doordat telkens een ander uitgangspunt wordt genomen. Opener Knochentanz loopt uit in een lange hypnotiserende jam die gebouwd is op een oosters fundament. Een experimentele mix die bij vlagen klinkt als een plaat uit de jaren zestig waarin westerse muzikanten leerden mediteren en samen musiceerden met Idiaase goeroes. Little Black Buzzer (geschreven door Ivor Cutler) start dan weer met overduidelijke folkinvloeden waar op de achtergrond en in de zang oosterse elementen worden toegevoegd. Titelnummer Everything Sacred is geschreven door bassist Thorne en heeft dan weer roots in westerse popmuziek.

Everything Sacred is een experiment met culturele crossovers. Niks nieuws onder de zon zover. Dat het resulteert in zo’n uiteenlopende vertolking van de invloeden is wel opmerkelijk. Dat maakt de samenwerking van de drie muzikanten interessant, maar een klassieker in dit genre heeft het niet opgeleverd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s