True Widow – Avvolger

Er zijn platenwinkels waar je True Widow moet zoeken in de afdeling metal. Nu kun je genrediscussies eindeloos voortzetten omdat de grenzen zelden helder met een schaartje te knippen zijn, maar beweren dat True Widow metal is; dan kunnen we alle muziek waar distortion over bas en gitaar wordt gebruikt en de ritmes net iets langzamer dan gewoon voortaan wel metal gaan noemen. Ben je een haartje betoeterd. Toegegeven, True Widow laat zich lastig een sticker opplakken, maar heeft toch meer te maken met slowcore en weinig vrolijke post-rock met de voeten stevig verankerd in rootsrock. En wat betreft dat laatste hoor je ontegenzeggelijk ook de Texaanse achtergrond doorklinken in de inktzwarte slepende nummers van het trio.

True Widow is toe aan de vierde plaat getiteld Avvolgere en die staat weer vol met lange loodzware composities die luisteren naar klinkende namen als F.W.T.S:L.T.M. en O.O.T.P.V. Maar wees niet bang, die afkortingen worden niet gescandeerd in de refreinen. Ook de voorgaande platen moesten het soms doen met dit soort songtitels waarachter dan toch de mooiste melodieën schuil gingen. Want dat is wat True Widow in al zijn zwartgalligheid heel goed verteerbaar maakt: op een bed van zwaar overstuurde gitaren en dreunende drums (van het type doe-maar-een-paar-inch-omvang-extra) liggen altijd ijzersterke hooklijntjes en onmiddellijk pakkende zanglijnen van frontman Dan Philips of bassiste Nicole Estill. En dat vinden we volop terug op het nieuwe album dat daarmee een heerlijke wegdromer is.

Avvolgere heeft gelukkig weer sterkere liedjes dan voorganger Circumambulation. Opvallend is ook dat het tempo gemiddeld genomen iets hoger ligt dan bij voorgaand werk. Single Theurgist is daarbij wel de uitbijter; True Widow breekt hier een persoonlijk snelheidsrecord. Maar verdomd, het misstaat ze niet. Voor het overige is het een beetje zoeken naar waar de ontwikkeling van de band ‘m nu in zit. Er is drie jaar gestoken in dit album, maar in die tijd is er naast het tempo niet veel veranderd. En dat geeft misschien toch wel te denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s