Gong – Rejoice! I’m Dead!

We richten ons nu even tot de zestigplussers. Australisch muzikant Daevid Allen, ooit lid van legendarisch The Soft Machine, verhuisde eind jaren zestig naar Frankrijk en richtte daar Gong op. Tussen dat moment en vandaag, de dag waarop opnieuw een plaat van Gong verschijnt, zijn heel wat jaartjes gepasseerd en moet de band het inmiddels zonder de lichtende leider doen; Allen overleed vorig jaar. Niemand had dus nog verwacht dat er ooit nog een echt Gong-album op de mat zou vallen. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

De bejaarde bandleden kropen een paar weken in een oefenruimte in Oost Londen en kwam er met een plaat uit die zo past in de muziek van de jaren zeventig. Rejoice! I’m Dead! is een plaat voor de liefhebbers die net als heel lang geleden een plaat kochten, zich op de bank nestelden en bleven luisteren tot ze de muziek leerden kennen, leerden waarderen en begrijpen. En dat mocht best even duren. De nieuwe Gong is een plaat vol lange rock-composities die zich laten beluisteren als een ouderwetse symfonische rockopera uit de jaren zeventig. De jazzrock van Camel is nooit ver weg. Gastoptredens zijn er van klinkende namen als Steve Hillage en Graham Clark.

Rejoice! I’m Dead! is een knappe plaat die zo uit de tijd van toen lijkt te zijn weggerukt. Maar je moet er wel geduld voor hebben om je er in te graven. En de vraag is of de smartphonegeneratie dat nog in voldoende mate heeft. Leuk voor zestig plussers dan deze plaat, die hiermee fijn kunnen mijmeren over vroeger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s