Cymbals Eat Guitars – Pretty Years

Cymbals Eat Guitars, de New Yorkse band vernoemd naar een uitspraak van Lou Reed waarin hij probeert van de muziek van The Velvet Underground in woorden te vatten, komt na een onrustige periode en wat bandwisselingen met een rustiger en evenwichtig album dan de voorgangers. Als Pretty Years een voorbode is van wat er mogelijk nog gaat komen van deze band, dan mogen we onze borst nat maken. Pretty Years is namelijk een bevlogen popalbum vol prachtige luchtige gitaarliedjes, overgoten met een rijke productie. Dat is het resultaat van een band die nu drie jaar in een rustiger vaarwater verkeert en zijn eigen geluid lijkt te hebben gevonden.

Zanger-gitarist Joseph D’Agostino is de enige constante factor in de geschiedenis van de band die in 2007 begon. Zijn stem lijkt op dit album af en toe beangstigend sterk op Walter Schreifels van het onvolprezen Rival Schools; hij laat zich lekker gaan op deze plaat en zingt rauw, zoekt op precies de goede momenten de mineurnootjes op en mag af en toe langs het valse scheren. De band schuwt het experiment niet. Er wordt af en toe stevig gemanipuleerd met geluidjes, of een sax of wat toetsen toegevoegd. Dat geeft de plaat net een alternatief randje waarin de liedjes uitstekend gedijen.

Referenties genoeg. Dancing Days doet wat aan Eels denken, de vrolijke springerige liedjes aan bijvoorbeeld Black Kids en de melancholische momenten aan het eerder genoemde Rival Schools. Top liedjes staan in de tweede helft van het album, met de gruizige single 4th of July, Philadelphia (Sandy) dat verhaalt over een waar gebeurd uit de hand gelopen feestje dat D’Agostino op het randje van het leven bracht, perfect popliedje Well en prachtig gedragen ballade Mallwalking dat je zintuigen met een tapeloop op een prettige manier uit je evenwicht haalt. Zijn er dan geen minpuntjes? Jawel, moet je die spuuglelijke van symboliek zwangere hoes eens zien.

Pretty Years is een fantastisch gitaarplaatje waarmee Cymbals Eat Guitars zich nestelt tussen de leukste gitaarbandjes uit de VS.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s