Mchnry – The Shape

Muziek, beeldende kunst en performance ontmoeten elkaar op effectieve manier bij het Rotterdams/Tilburgse duo Mchnry (spreek uit Machinery). Muziek speelt wel vaker een rol in de schone kunsten, maar heeft dan toch vaak hooguit een ondersteunende rol, of verzandt in ontoegankelijk gepiel om aan de verwachtingen die we bij kunst hebben te voldoen. Zo niet bij Mchnry. Spannende composities gebouwd op loops van elektronica, de gemanipuleerde zang en het gitaarspel van multi-instrumentalist Arnold Kooij bieden de ideale achtergrond voor Levi van Huygevoort om vol energie het canvas te lijf te gaan. De combinatie levert een indrukwekkende live-show op die je moet ervaren.

Maar nu hebben we het over de plaat alleen. Tien hoekige composities die een enkele keer wat prevelende zang meekrijgen, maar vooral draaien om het scheppen van sferen; als een avontuurlijk hoorspel. Titelnummer The Shape heeft een lekker melodieus gitaarlijntje dat je meevoert. Opener Re-fill is zo hoekig als De Staat maar kan en The Bandager opent stoer en hard maar heeft dan ineens een ijzig stil momentje met akoestische gitaar. Om in Draw a Blank met een stuiterende metal-achtige gitaarrif de buren wakker te schudden om dan over te schakelen naar knisperende beats en het geluid van een kuchende en spugende persoon. En in abORIGINAL worden we ineens in het Nederlands toegesproken. Het is spannend om naar te luisteren, speels en boeiend tot het eind.

Het debuut van het duo is uitgekomen op Laterax Recordings en gewoon te downloaden en op cd te koop. Maar Mchnry zou Mchnry niet zijn als dit werk niet ook als kunstwerk, of laten we zeggen een Shape, te verkrijgen zou zijn: een inktzwart beeldje uitgevoerd in asfalt met een usb-stick vol beeld en geluid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s