Exploded View – Exploded View

Exploded view is de naam voor een tekening die inzicht geeft hoe dingen in elkaar zitten. Een passende naam bij de achtergrond van Anika; een in Engeland geboren maar nu in Berlijn wonende journalist die zich nu toelegt op muziek. In haar werk als journalist richtte ze zich op politiek; een vak waarin ze leerde te tonen hoe zaken in elkaar steken. Als muzikant beschikt ze over een interessant netwerk wat samenwerkingen opleverde met onder andere Geoff Barrow van Portishead, Michael Rother van Neu!

En dat is terug te horen aan Exploded View. Qua sfeer doet het sterk aan Portishead denken; depressief, duister, minimalistisch. Overstuurde gitaarklanken over simpele stevige baspatronen zetten de toon. Met op de voorgrond steeds de onvaste stem van Anika die vaak meer praat dan zingt. In Orlando trekt de band die sfeer door over een discoritme; zwoele en zweverige doemdance zoals Warpaint dat ook kan.

Exploded View is opgenomen in Mexico. Daar nam de band de nummers in een ruimte op. Improvisatie kreeg alle ruimte. En dat hoor je terug in nummers als Call On The Gods die veel weg hebben van jams waarin de krautrock achtergrond van Anika aan de oppervlakte komt. Niet de sterkste momenten van de plaat. Daar staan nummers als Stand Your Ground tegenover waar de improvisatie op gelukkige wijze uitmondt in een sfeervolle, dromerige maar bovenal melodieuze compositie.

Exploded View is een ideale luisterplaat voor droeve momenten diep in de nacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s