Klangstof – Close Eyes To Exit

Pakweg anderhalf jaar geleden postte producer Martijn Groeneveld een liedje dat hij net had opgenomen met een nieuw bandje onder aanvoering van een van de leden van Moss. Je kon tussen de regels opmaken dat hier iets te gebeuren stond. Dat eerste liedje was Hostage, en het ging peilsnel de wereld over. Een jaartje later tekent Koen van de Wardt bij het Amerikaanse label Mind Of A Genius en nog een krap half jaartje later ligt er de debuutplaat van het soloproject van de Moss-bassist getiteld Close Eyes To Exit. En blijkt de Groeneveld gelijk te hebben gehad; hier is iets bijzonders aan de hand. Superlatieven schieten tekort. Close Eyes To Exit is een droomdebuut dat verdient een klassieker te worden in de Nederlandse pophistorie.

Klangstof staat voor warme Electro met ijzersterke liedjes waarin stilte, rust maar ook grootse dynamiek de hoofdrol spelen. Van de Wardt speelt in veel van zijn liedjes – Hostage is een treffend voorbeeld – met de opbouw in volume en intensiteit. Dat gebeurt bijna ongemerkt, sluipend, maar gaat van stil naar overdonderend hard. Buitengewoon knap gedaan en meeslepend om naar te luisteren.

In nummers als Seasons neigt Klangstof meer naar indie en spelen gitaren een net iets prominentere rol dan de op de hele plaat vet klinkende elektronica. Op die momenten kan het zijn dat de band qua geluid en karakteristiek even doet denken aan Bombay. Maar ook deze liedjes zijn stuk voor stuk mooi, ragfijn gearrangeerd, geen noot te veel, met boeiende teksten, trefzeker. Kenmerken die ook gelden voor het smaakvolle en opvallende artwork voor de plaat en de singles; minimalistische tekeningen allemaal in sober blauw.

Close Eyes To Exit is een plaat om aan het hart te drukken. Prachtig!

2 gedachtes over “Klangstof – Close Eyes To Exit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s