Aero Flynn – Aero Flynn

Josh Scott maakte ooit deel uit van de band Amateur Love uit Wisconsin. Een band die werd bewonderd door plaatsgenoot Justin Vernon, beter bekend als Bon Iver. Nu is het 2016, is Bon Iver een grote ster, ook andere generatiegenoten zijn doorgebroken maar van Josh Scott die werd gezien als een van de meest belovende is nooit meer iets vernomen. Hij trok zich terug in Chicago, leefde op zichzelf, verloren in diepe depressie en geketend door de gevolgen van een auto-immuunziekte. En nu ligt er Aero Flynn, een plaat van diezelfde Josh Scott; al jaren geleden afgerond maar nu pas officieel uitgebracht. Een plaat die een inkijkje geeft in de verknipte wereld van Scott, een fascinerende en bedwelmende plaat.

Scott start zachtzinnig op akoestische gitaar en zijn lichte, breekbare stem met het nummer Plates2. Het is als de dageraad; na een minuut voel je de eerste zonnestralen op je huid prikken. Langzaam bouwt het uit. Mooi, maar niet buitengewoon en het zet je op het verkeerde been want je zou je zo maar kunnen vergissen en denken hier met een alt-folk plaatje te maken te hebben. Maar Aero Flynn is zoveel meer. De toegankelijke en doorsnee koers volgt Scott op zijn plaat nog vier liedjes, met Dk/Pi al toegankelijk hoogtepunt. Daarna gaat het roer om en maken we kennis met zijn experimentele, veel spannender, kant.

Wat volgt zijn tal van composities die geen conventionele songstructuur meer volgen, spelen met elektronica en samples, golven van hard naar zacht, maar bijna altijd met een rol voor een akoestische gitaar, al is het maar op de achtergrond. Naar het einde van de plaat wordt het meer experimenteel. Spannende nummers waarvan je je kunt bedenken dat ze voortspruiten uit de duistere depressieve aard van de artiest. Zijn stem buigt rond de instrumentatie, en doet qua klankkleur en intensiteit sterk denken aan Thom Yorke. Hoogtepunten zijn lange nummers waarin Scott de instrumentatie de vrije hand geeft. Brand New bijvoorbeeld; ogenschijnlijk een combinatie van een Steve Reich-thema in eeuwige herhaling met een laag moderne indie.

Aero Flynn is een spannende plaat die de moeite van het ontdekken meer dan waard is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s